Több mint ötszáz iszlamistát vettek őrizetbe a vasárnapi összetűzések idején

Az összecsapásoknak Egyiptom-szerte 23 halottja és 97 sebesültje volt. A legtöbb áldozat az észak-kairói szegénynegyedben, el-Mataréjában volt, ahol, elmondása szerint egyesek a háztetőkre másztak, majd onnan kezdtek el véletlenszerűen lövöldözni.

A betiltott Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet 516 tagját vette őrizetbe az egyiptomi rendőrség a 2011-es forradalom negyedik évfordulója alkalmából kirobbant összetűzések idején - közölte hétfőn az egyiptomi belügyminiszter.

Mohamed Ibráhim szerint a vasárnapi összecsapásoknak Egyiptom-szerte 23 halottja és 97 sebesültje volt. Az erőszakot a 2013-ban megbuktatott iszlamista államfő, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség számlájára írta.

Ibráhim a minisztérium épületében tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a rendőrség határozott fellépése nélkül egy nappal az évforduló után "teljesen más állapotok uralkodnának az országban". A testvériség vasárnap új forradalmat akart véghezvinni - mondta.

A legtöbb áldozat az észak-kairói szegénynegyedben, el-Mataréjában volt, ahol, elmondása szerint egyesek a háztetőkre másztak, majd onnan kezdtek el véletlenszerűen lövöldözni. Hangsúlyozta, hogy a rendőrség nem vett részt az öldöklésben, ami a kedden nyilvánosságra kerülő törvényszéki orvosi jelentésekből egyértelműen ki fog derülni.

A belügyi tárca vezetője elmondta azt is, hogy az általa terrorszervezetnek nevezett testvériség tagjai számos középületet és létesítményt megtámadtak, és megpróbáltak lerohanni egy rendőrőrsöt is, amit azonban a biztonsági erőknek sikerült meghiúsítaniuk.

Ibráhim szót ejtett egy tüntető nő haláláról is, akit szombat este lőttek agyon Kairó szívében. Saimáa esz-Szabágot, a Szocialista Népszövetség Párt egyik tisztségviselőjét tüntetés közben lőtték hátba sörétes lőfegyverrel. A fiatal nő halála országszerte heves indulatokat váltott ki, pártja a békés tüntetőkkel szemben "brutálisan fellépő" rendvédelmiseket vádolja a gyilkossággal, a belügyminisztérium azonban eddig elutasította a vádakat.

Ibráhim kijelentette, hogy a rendőrök csupán könnygázt alkalmaznak a demonstrációk feloszlatására. A jelenlévőket arra emlékeztette, hogy ha söréttel lőttek volna a tüntetőkre, nemcsak Szabág halt volna meg, hanem  "sokkal több sebesült" lett volna. Azt is mondta, hogy amennyiben a jelenleg folyó vizsgálat során valamelyik rendőr bűnösnek bizonyul, személyesen fogja átadni őt az igazságszolgáltatásnak.

Mindazonáltal a baloldali párt tagjai mellett más szemtanúk is azt állítják, hogy a fekete maszkos rendőrök egyike lőtte hátba a fiatal nőt. A kormányközeli al-Ahrám című napilap címlapján hétfőn egy szokatlanul kritikus hangvitelű írás jelent meg az újságot üzemeltető intézet elnökétől, aki a túlzott hatalommal felruházott rendőröket okolta a közkedvelt politikus halála miatt.