Szigorodik a menekültügyi eljárás Ausztriában

Az osztrák belügyminiszter július 1-jén akarja életbe léptetni az új intézkedéscsomagot.

Szigorodik Ausztriában a menekültügyi eljárás, gyorsabban kell lefolytatni, és nem lehet majd halasztást kérni, az osztrák belügyminiszter július 1-jén akarja életbe léptetni az új intézkedéscsomagot.

A tervezett csomag főbb pontjai szerint a menekültügyi eljárásokat tíz napon belül le kell folytatni, és az érintettnek akkor is el kell hagynia az országot, ha a döntés ellen fellebbezést nyújtott be. A gyorsított eljárást például a biztonságos származási országokból érkezők esetében alkalmazható, mint Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia. Ezen országok esetében tavaly csaknem 2708 kérvény érkezett be, a belügyminiszteri számítások szerint ez a szám idén ötezerre fog növekedni.

A tárcavezető szerint ezek az emberek a háborús menekültek elől veszik el a helyet, akiket egyre nehezebb rendezett körülmények közé elhelyezni. A gyorsított eljárás alkalmazható még hamis személyi adatok vagy utazási dokumentumok előfordulása esetén, illetve ha alapos gyanúja áll fenn annak, hogy a kérvényező veszélyt képvisel az ország biztonságára vagy nem járul hozzá az ujjlenyomatos mintavételéhez.

A tervezet szerint kedvezőtlen döntés esetén az érintettek elesnek az alapellátásra, a lakhatásra, egészségügyi ellátásra vonatkozó jogosultságoktól is.

Az osztrák tartományoknak január végéig kell betölteniük a menekültbefogadási kvótájukat. Eddig Stájerország, Bécs és Alsó-Ausztria teljesítette az előirányzott számokat, Bécs pedig 124 százalékkal meg is haladta. A többi régió mintegy 90 százalékon áll, legjobban Tirol maradt el, 82 százalékos befogadási kvótával.

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezret, tavaly nagyjából 28 ezret adtak be.

Magyarországon is hasonló tervek vannak

A Fidesz alelnöke vasárnap arról beszélt, hogy túl hosszú a mostani bevándorlási eljárás, ezért azt szeretnék, hogy néhány nap alatt dönteni lehessen a migránsokról.

Nagyon gyors, akár néhány napos határidővel lehetne az eljárásokat lefolytatni. Hogyha valaki biztonságos harmadik (…) vagy kibocsátó országból érkezik, és az megállapítható, akkor azonnal vissza lehetne fordítani – mondta Kósa Lajos.

Három év alatt hússzorosára nőtt a Magyarországon menedéket kérők száma: 2012-ben alig több mint kétezer ilyen kérelmet adtak be, tavaly viszont már 42 ezret.

A kormányfő pénteken Brüsszelben arról beszélt: nem ésszerűek a jelenlegi uniós szabályok, mert azok nem tudnak gátat szabni a megélhetési bevándorlásnak.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Napi Gazdaságnak pedig arról beszélt, hogy elsősorban a határon túli, magyarlakta területekről érkezőknek kellene munkalehetőséget adni.

Ha képesek vagyunk a munkahelyteremtésre, akkor azoknak a magyar embereknek adjunk munkát, akik jelenleg nem rendelkeznek biztos megélhetési forrással – fogalmazott.