Putyin: Az ukrán hadsereg a NATO idegenlégiója

Vlagyimir Putyin egy szentpétervári egyetemen beszélt erről. Putyin azt állította sajnálkozva, hogy "az ukrán hatóságok lemondtak a békés rendezés lehetőségéről".

"Lényegében ez már nem egy (ukrán) hadsereg, ez egy idegenlégió, ebben az esetben a NATO idegenlégiója. Teljesen más geopolitikai céljai vannak, azzal összefüggésben, hogy feltartóztassák Oroszországot, és ez abszolút nem egyezik az ukrán nép nemzeti érdekeivel" - mondta a Gornij bányászati egyetem diákjainak.

"Gyakran mondogatjuk, hogy ukrán hadsereg, ukrán hadsereg. De ki harcol ott? Részben tényleg a fegyveres erők egységei, de jelentős mértékben úgynevezett nacionalista önkéntes zászlóaljak" - jelentette ki az orosz elnök.

Putyin azt állította sajnálkozva, hogy "az ukrán hatóságok lemondtak a békés rendezés lehetőségéről, és nem akarják politikai eszközökkel megoldani a válságot". A tűzszüneteket "kizárólag" erőik átcsoportosítására használják - mondta.

"Igazi tragédia, hogy már több ezren meghaltak. Ezek a tragikus események polgárháborút fednek" - mondta.

Putyin kijelentéseivel párhuzamosan Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy moszkvai sajtótájékoztatón azt állította, a mariupoli tragédiát manipulálják, hogy "oroszellenes hisztériát szítsanak" a Nyugaton. A harcokért Kijev a felelős, a felkelők csak válaszoltak a kormányerők támadására - mondta.

"Naivitás lenne azt várni, hogy a belenyugszanak a lövetésükbe. Azért léptek akcióba, hogy felszámolják a lakott területeket ágyúzó ukrán katonai állásokat" - jelentette ki.

Kijev a kelet-ukrajnai orosz szeparatista erőket vádolja azzal, hogy szombaton rakétatámadást hajtottak végre Mariupol lakónegyedei ellen, egy nappal azután, hogy bejelentették, offenzívát indítanak.