Jobboldali párttal állapodott meg a Sziriza

A hétvégi görögországi választásokon a legtöbb voksot szerző radikális baloldali párt a jobboldali Független Görögök (ANEL) párttal köt koalíciót - közölte hétfőn az utóbbi párt vezetője.

"Bejelentem, hogy e pillanattól van kormánya az országnak. A Független Görögök bizalmat fog szavazni Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek" - mondta újságíróknak Pánosz Kammenosz, miután Ciprasszal tárgyalt a Sziriza athéni székházában, és megállapodtak az együttműködésről. "A miniszterelnök ma elmegy az elnökhöz, hogy letegye az esküt, és bejelenti az új kormány összetételét, amelyben részt vesznek a Független Görögök" - hangoztatta.

A politikai paletta két ellenkező oldalán elhelyezkedő két párt szövetsége olyan erők szokatlan frigye, amelyeket az országnak az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtott mentőcsomag iránti ellenszenv köt össze. Megfigyelők szerint ez föléleszti a félelmeket újabb pénzügyi bajoktól abban az országban, amely 2009-ben kirobbantotta a regionális válságot. Eddig példátlan az is, hogy a 19 tagú euróövezet egyik országát olyan párt vezesse, amely elveti a németek támogatta megszorítási politikát, ezzel másutt is bátorítva a megszorításellenes mozgalmakat.

A szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása alapján a Sziriza 36,3 százalékot szerzett, ami 149 mandátumot jelent, kettővel kevesebbet az abszolút többségnél a 300 tagú parlamentben. A Független Görögök 4,8 százalékot és ezzel 13 mandátumot kaptak.
Jorgosz Sztatakisz, a Sziriza pénzügyi tervezési felelőse, a fejlesztési miniszteri poszt várományosa megerősítette hétfőn, hogy az új kormány nem tervez találkozót a 240 milliárd eurós mentőcsomagot felügyelő trojka - az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap - képviselőivel, inkább közvetlenül kormányokkal tárgyal majd.