Elsüllyedt erdőt fedeztek fel Norfolknál

Egy nagyjából tízezer éves, elsüllyedt erdőt fedeztek fel búvárok a kelet-angliai Norfolk partjai közelében.

Úgy vélik, az erdő "az Északi-tenger Atlantiszának" nevezett, évezredekkel ezelőtt elsüllyedt Doggerland része volt. A partvonaltól mintegy kétszáz méterre fekvő leletet azután fedezték fel, hogy az elmúlt téli vihardagály több ezer tonna homokot mozdított el az óceán mélyén.

A Kelet-angliai Egyetem (UEA) professzora, Julian Andrews különösen izgalmasnak nevezte a felfedezést. Mint ahogy elmondta, a famaradványok elemzése alapján a terület nagyjából tízezer éves. Az erdőre a Sea Search projekt egyik önkéntes búvárja, Dawn Watson bukkant rá, amikor egy "hatalmas fekete hullámmal" találta szembe magát, majd később rájött, hogy valószínűleg egy tölgyfaerdő maradványaiba botlott - adta hírül a BBC News.

Doggerland Észak-Skócia, Dánia és a Csatorna-szigetek között terült el, és vadászó-gyűjtögető népeknek adott otthont. A sós mocsarakkal, földnyelvekkel, hegyekkel és folyótorkolatokkal teleszórt területet több ezer év leforgása alatt hódította el a tenger, otthonaik elhagyására kényszerítve az ott élőket.

Egyesek szerint a megmaradt törzsekkel egy az Északi-tenger felől érkező ötméteres szökőár végzett, amelyet víz alatti földcsuszamlás váltott ki. Martin Warren geológus szerint a terület vízszintje a legutóbbi jégkorszak után süllyedt vissza a maira.