Átalakítaná a közmunkarendszert a Jobbik

A Jobbik szerint a közmunkaprogram keretein belül élelmiszert kellene termelni, ezáltal értékteremtő munkát lehetne végeztetni.

Volner János frakcióvezető-helyettes hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: fontos, hogy ne politikai célokat szolgáljon a program. „Az országgyűlési választások környékén mindig ciklikusan megemelkedik a közmunkások száma, hogy javuljanak a foglalkoztatási statisztikák” – utalt rá hozzátéve, kiszámítható, megbízható megélhetést kell hogy biztosítson a közmunkaprogram, valamint fontos az is, hogy értékteremtő munkából álljon.

A frakcióvezető-helyettes felvetette, hogy Nyugat-Európában óriási kereslet van jó minőségű élelmiszerekre, és Magyarországon a 200 ezer közmunkással jó minőségű élelmiszert kellene termeltetni, ezáltal értékteremtő munkát lehetne végeztetni, ebben az esetben pedig tényleges közmunkabért kaphatnának, amelyben van hozzáadott érték, és amely hasznot hajt az országnak.

Évente 270 milliárdjába kerül az adófizetőknek, miközben értéket nem teremt a közmunkaprogram - emelte ki.

Volner János közölte: megerősítenék a falugazdász-hálózatot, így a közmunkásoknak szakképzett irányítása lehetne a mezőgazdasági munkák végzésében, és máris el lehet látni a korábban elvesztett keleti piacokat jó minőségű magyar mezőgazdasági termékekkel.