Alaptőkét emel a Naftohaz

Közel 2 milliárd dollárnak megfelelő hrivnyával emel az ukrán állami gázvállalat, a tranzakcióz kötvénykibocsátással hajtja végre, amit az ország jegybankja jegyez le.

A kormány honlapjára felkerült dokumentum szerint 31,5 milliárd hrivnya (1,99 milliárd dollár) összegű lesz a tőkeemelés. A súlyos gazdasági válságban lévő Ukrajnának sürgősen meg kell reformálnia a Naftohazt, amelynek a vesztesége jóval nagyobb az ország költségvetési hiányánál, és csak állami beavatkozással tudja fizetni adósságát. (Az állami költségvetés közvetlen hiánya egy korábbi tájékoztatás szerint 68 milliárd hrivnya, a GDP 4 százaléka, a Naftohaz adóssága pedig 110 milliárd hrivnyát ér el. Egy hrivnya 17,52 forint.)

Miként korábban, most is a jegybank vásárolja fel a Naftohaz-kötvényeket, és ugyancsak az biztosítja a szükséges devizát a gázimporthoz, ami viszont csökkenti a központi bank devizatartalékát. Ukrajna tavaly 96,6 milliárd hrivnya (6,18 milliárd dollár) értékben bocsátott ki kötvényt belföldön a Naftohaz támogatására, ami növelte az állam belső eladósodottságát. A jegybank devizatartaléka tízéves mélyponton, 7,5 milliárd dolláron áll. Ez ötheti import fedezésére elegendő csupán.