Phenjan: Dél-Korea súlyos büntetésre számíthat

Súlyos büntetéssel fenyegette meg vasárnap Észak-Korea déli szomszédját amiatt, hogy nem hajlandó a párbeszédre, és figyelmen kívül hagyja a két ország viszonyának rendezését szolgáló kezdeményezéseit.

Ilyen értelmű, a Phenjantól már megszokott fenyegető stílusban megfogalmazott közleményt adott ki a kommunista ország befolyásos nemzeti védelmi bizottsága.

A hírügynökségek által idézett közleményből nem derül ki, hogy Észak-Korea konkrétan milyen kezdeményezések figyelmen kívül hagyását sérelmezi, de a testület cáfolja azt, hogy "a gazdasági nehézségek, a szankciók vagy a blokád" miatt hozakodott elő velük. Phenjan szerint az Egyesült Államoknak alárendelt Dél-Korea miatt nem jöttek létre a párbeszéd elemi feltételei sem. Szöul Phenjan felszólítása ellenére sem hajlandó lemondani az Egyesült Államokkal közösen tartott hadgyakorlatról. Phenjan szerint mindezért a Korea-közi kapcsolatok panganak, holott a javításuk nem tűr halasztást - áll a védelmi testület közleményében.

A két ország az 1950-1953-as koreai háború vége óta hivatalosan továbbra is hadiállapotban áll egymással. Dél- és Észak-Korea között legutóbb 2014 februárjában voltak magas szintű tárgyalások, a napirenden a háborúban elszakított családok újraegyesítése szerepelt.

A kommunista Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un újévi beszédében a két Korea közötti kapcsolatok javítását szorgalmazta és kijelentette, hogy kész "a legmagasabb szintű" tárgyalásokra Dél-Koreával. Pak Gun Hje dél-koreai elnök erre reagálva közölte, hogy hajlandó lenne előfeltétel nélkül találkozni Kim Dzsong Unnal. Phenjan azonban Kim Dzsong Un javaslata után egy héttel maga utasította el Szöul felkérését, hogy folytassák a megrekedt párbeszédet. A szöuli parlament a múlt hónapban olyan ügyekben kérte Phenjantól a tárgyalások folytatását, mint az észak-koreai emberi jogok, vagy az 1950-53 közötti koreai háború után szétszakított családok kapcsolattartása.