Obama: az Egyesült Államok kész fokozni a nyomást Oroszországra

Az Egyesült Államok kész fokozni a nyomást Oroszországra, miután a Moszkva-barát szakadárok támadása következtében mintegy 30 ember vesztette életét a délkelet-ukrajnai Mariupolban - mondta vasárnap Új-Delhiben Barack Obama, aki szerint Washingtonnak ugyanakkor nem érdeke, hogy Oroszország meggyengüljön.

Az indiai látogatáson tartózkodó amerikai elnök "mélységes aggodalmának" adott hangot a tűzszünet szombati megsértése miatt, hangsúlyozva, hogy a szeparatisták "orosz támogatással, orosz felszereléssel, orosz finanszírozással és orosz kiképzés nyomán" hajtották végre a támadást, amelyben 30 ember lelte halálát és 93-an megsebesültek.

Barack Obama leszögezte: Washington az eddigi hozzáállással kezeli a helyzetet, vagyis folytatja a nyomásgyakorlást Moszkvára. Ugyanakkor pótlólagos lépéseket is kész tenni, minden lehetséges eszközt fontolóra vesz, kivéve a katonai konfrontációt. Nem lenne értelme ugyanis egy ilyen katonai konfliktusnak Oroszországgal - fűzte hozzá, szerinte az egyetlen dolog, amit Washington tehet, az, hogy továbbra is erősíti Ukrajna képességét saját területének védelmére.

Az Egyesült Államok egyáltalán nem érdekelt abban, hogy Oroszország meggyengüljön - mondta Obama, hangsúlyozva azonban, hogy az európai partnerekkel összhangban minden gazdasági és katonai támogatást meg akar adni Ukrajnának.