Megkerült a Kaliforniában ellopott csúcsborok többsége

Megtalált az amerikai rendőrség az ország másik végében 300 ezer dollárnyit (83 millió forintnyit) abból a márkás borból, amelyet a világ egyik legjobb étterméből loptak el karácsonykor Kaliforniában.

A világ egyik legjobb borának tartott Romanée-Contit a világ egyik legjobb étterméből, a bortermeléséről híres Napa-völgyből, a The French Laundry étteremből lopták el december 25-én, amikor a kevés 3 Michelin-csillagos amerikai vendéglátóhely közé tartozó yountville-i éttermet átalakítás céljából ideiglenesen bezárták.

A tolvajok mintegy nyolcvan, darabonként több ezer dollárt érő palackot vittek magukkal, zömében 3250 és 7950 dollár közötti áron kínált Romanée-Contit, de Dom Perignon pezsgőt is, és néhány palacknyit az egyik legfelkapottabb amerikai borból, a 6000 dollárért árusított Screaming Eagle cabernet sauvignonból is.

Az ellopott borból 72 palacknyit megtaláltak az Egyesült Államok keleti partján, az észak-karolinai Greensboro egyik pincészetében, amelynek tulajdonosa állítólag nem tudta, hogy lopott terméket vásárolt.

Az értékes zsákmány megkerülését a Napa megyei seriff jelentette be a hét végén, hozzátéve, hogy van ugyan gyanúsítottjuk, de annak kilétét a nyomozás érdekei miatt nem árulhatja el, és még a letartóztatása sem történt meg.

A kincset érő borokat jelenleg a seriffi hivatalban őrzik, ahol az alkalmazottak azon törik a fejüket, hogyan tartsák elég hűvösen az italokat ahhoz, hogy ne szenvedjenek minőségromlást.

Az ilyen drága borokat rendszerint azonosító számmal és nyomkövetővel látják el - a Screaming Eagle-t rádiófrekvenciás azonosítóval védik a hamisítástól -, de egyelőre nem tudni, hogy ez segítette-e felderíteni az ügyet. Szakértők szerint ezeket a borokat úgy kell elképzelni, mint műkincseket, amelyek öt-hat alkalommal is gazdát cserélnek, és normális esetben mindvégig nyomon követhetők.

A The French Laundry az egyik leghíresebb vendéglő az Egyesült Államokban, s egyik az alig több mint 100 három Michelin-csillagos étteremnek a világon. Egy menü ára "mindössze" 295 dollár (81 550 Ft.), igaz, bor nélkül.