Könnygázt vetettek be a tüntetőkkel szemben Koszovóban

Pristinában több mint 10 ezren vonultak utcára, hogy követeljék egy szerb kisebbségi miniszter kormányból való távozását.

Könnygázt vetett be a rendőrség a koszovói albán tüntetőkkel szemben Pristinában, ahol több mint 10 ezren vonultak utcára, hogy követeljék egy szerb kisebbségi miniszter kormányból való távozását.

Az albán zászlót lengető demonstrálók Aleksandar Jablonovicnak a koszovói albánok ellen szerb részről elkövetett 1998-1999-es népirtással kapcsolatos megjegyzései miatt vonultak az utcákra. A politikus szörnyetegnek nevezte koszovói albán nők egy csoportját, a még mindig eltűntként nyilvántartott albánok hozzátartozóit, akik január 6-án kövekkel dobáltak meg egy szerbeket szállító buszt. A szerb kisebbségiek régi, kiégett otthonukat akarták felkeresni.

Rendőrségi tájékoztatás szerint az összetűzésekbe torkolló szombati megmozduláson hozzávetőleg 12 ezren vettek részt. A miniszter távozása mellett a tüntetők követelték továbbá azt is, hogy a kormány vegye át egy létfontosságú koszovói bányakomplexum üzemeltetését. A demonstrálók kövekkel dobálták meg a kormányépületet, amely előtt tüntettek, több ablakot betörtek. Három rendőr megsérült, több tüntetőt őrizetbe vettek.

Az 1,8 milliós Koszovó lakosságának túlnyomó többsége albán nemzetiségű, a szerb kisebbséget mintegy 120 ezer fősre becsülik. Koszovó és Szerbia viszonya 2008 óta rendezetlen, Pristina akkor egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el, míg a világ több mint száz országa szerint Koszovó önálló állam.