Az orosz ortodox egyházfő elítélte a Charlie Hebdo keresztényellenes karikatúráit

A keresztényeket sértő karikatúrákhoz képest "gyerekesek" voltak a Charlie Hebdo című szatirikus francia lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzai - mondta vasárnap Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje, és elítélte a muszlimokat, keresztényeket és más vallások híveit egyaránt kifigurázó újságot.

"A Mohamed prófétáról készült rajzok csupán gyerekes karikatúrák ahhoz képest, amilyeneket ez a lap megenged magának a keresztények érzéseinek kigúnyolásakor" - mondta az egyházfő a Rosszija 24 állami hírtelevízióban közvetített szertartáson.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szoros kapcsolatokat ápoló pátriárka egy vasárnapi ceremónián azt mondta, hogy mind a terrorizmust, mind a vallásos érzelmek megsértését elítéli. "Ma nemet mondunk a terrorizmusra, a gyilkolásra, az erőszakra, és nemet mondunk néhány csoport azon érthetetlen igyekezetére is, hogy nevetség tárgyává tegye a vallásos érzelmeket" - tette hozzá a főpap.

Január 7-én két szélsőséges iszlamista merényletet követett el a Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége ellen. A tizenkét halálos áldozatot szedő támadás elkövetői azt mondták, az iszlám valláson és Mohamed prófétán esett sértést bosszulták meg. Az újság korábban többször jelentetett meg az iszlámot gúnyoló rajzokat, és annak ellenére tett közzé karikatúrát a muzulmánok vallását alapító prófétáról, hogy rajzos megjelenítését kifejezetten tiltják a muszlim szokások.

A Charlie Hebdo egy héttel a párizsi merényleteket követően jelentette meg újabb lapszámát, amelynek címlapján ismét egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra található. Azóta több muzulmán országban tüntettek a francia lap ellen.

Oroszországban jelentős számú muzulmán közösség található. Emellett több felekezet él egymás mellett, mindenesetre Putyin többször is kifejtette, hogy az orosz ortodox egyház hordozza magában az orosz nemzet számára elengedhetetlen erkölcsi értékeket. Az orosz elnök nem csatlakozott ahhoz a január 11-én rendezett párizsi terrorellenes felvonuláshoz, amelyen több állami vezető és több mint egymillió ember menetelt a szólásszabadságért.