A Pegida a korábbinál kevesebb embert mozgósított vasárnap

Több mint három hónapig tartó folyamatos növekedés után csökkent az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom drezdai demonstrációján megjelenők száma, a vasárnapi tüntetésen a rendőrség becslése szerint 17 300-an vettek részt, míg a legutóbbi tüntetésen 25 ezren voltak.

A Pegida tavaly október óta szervez felvonulásokat a szászországi fővárosban a rendszerváltás idején tartott tömegtüntetések mintáját követve. A Németország állítólagos iszlamizációját kifogásoló, a bevándorlási és menekültügyi szabályok szigorítását sürgető mozgalom 13. tüntetésén a szervezők szerint sem folytatódott a részvevők számának megszokott emelkedése; a Pegida Facebook-oldalán közölt becslésük szerint 20-25 ezren lehettek.

A Pegida Drezda után több más nagyvárosban is megjelent, Münchenben például a Bajorország a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Bagida), a német fővárosban pedig a Berlin a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Bärgida) nevű mozgalom kezdett felvonulásokat szervezni, a drezdaihoz hasonló, nagyobb tömeget azonban eddig nem sikerült mozgósítani, az ellentüntetéseken pedig mindig nagyságrendekkel többen jelentek meg.

A legutóbbi felvonulás óta lemondott a Pegida tüntetéseit szervező egyesület elnöke, Lutz Bachmann, mivel gyűlöletre uszítás gyanúja miatt eljárás indult ellene. A drezdai ügyészség egy Facebook-bejegyzés miatt indított eljárást, amelyben Bachmann egyebek között állatoknak nevezte a Németországban menedékjogot kérő külföldieket és úgy vélekedett, hogy nincsenek "igazi" háborús menekültek.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter egy vasárnapi interjúban azt mondta, hogy rontják Németország nemzetközi tekintélyét "a Pegida idegenellenes és rasszista lózungjai és plakátjai". Az ilyen megnyilvánulásokkal kapcsolatban "a világ nagyon figyel Németországra, ha akarjuk, ha nem" - emelte ki a német diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy külföldi útjain "állandóan rákérdeznek" a mozgalom ügyére.

Az ország tekintélyének, hitelességének védelmében igen fontos "világosan, egyértelműen kimondani, hogy a Pegida nem Németország nevében beszél" - tette hozzá Steinmeier a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban.