1500-an tiltakoztak a tervezett formaldehidgyár ellen

Mintegy 1500-an tiltakoztak vasárnap délután az erdélyi Szászsebesen (Sebes) az osztrák Kronospan társaság szándéka ellen, hogy újabb formaldehidgyárat építsen a településen - közölte a Mediafax hírügynökség.

Az immár harmadik vasárnap tüntető szászsebesiek úgy vélik, hogy az újabb formaldehidgyár - melyben egy Franciaországban lebontott gyár gépsorait akarják üzembe helyezni - a kibocsátott káros anyagok által veszélyeztetné a kisváros lakóinak az egészségét. Álláspontjuk szerint a gyár felépítését csak a lakott területektől távol szabadna engedélyezni.

Az osztrák multinacionális cég préseltlemezgyárat működtet a Kolozsvártól 110 kilométerre délre fekvő Fehér megyei kisvárosban, és a műszaki folyamatban nagy mennyiségű formaldehidet használ fel. A jelenlegi szászsebesi gyárában évi 30 ezer tonna formaldehidet állít elő, ám 18 millió eurós beruházással egy újabb gyáregységet kíván létrehozni, mely évi 60 ezer tonna formaldehid előállítására alkalmas. A beruházás környezetvédelmi engedélyezése folyamatban van.

A Kronospan társaság vasárnap közleményben hívta párbeszédre a település és a környezetvédő szervezetek képviselőit. Elsősorban amiatt adott hangot aggodalmának, hogy egyes idegen környezetvédő civil szervezetek, megfelelő tájékozódás nélkül, rosszhiszeműséget tanúsítva nyilvánítanak véleményt a tervezett gyárnyitásról.  Pénteken érdeklődés hiányában elmaradt egy, a társaság által kezdeményezett beszélgetés. A tiltakozók arra hivatkozva utasították el a részvételt, hogy korábban a cég kártérítés követelésével fenyegette meg őket a vélt imázsrontásért.

A multinacionális társaság eddig 500 millió eurót fektetett be a brassói és szászsebesi gyáregységeibe és a konstancai logisztikai központjába. A szászsebesi egységeit 2004-ben vásárolta az olasz MD Fratti csoporttól. 2010-ben már meghiúsult egy formaldehidgyár létesítésére irányuló kísérlete. Akkor a helyiek tiltakozása nyomán a hatóságok megállapították: a cég anélkül látott neki a gyáregység építésének, hogy valamennyi szükséges engedéllyel rendelkezett volna. A hatóságok az engedély nélkül felépített létesítmény lebontására kötelezték a társaságot.