Nem a távoli jövő: jön a digitális alteregók és robotok világa

Teljesen robotizált világban, digitális identitásuk virtuális környezetében élnek majd az emberek három évtized múlva a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat prognózisa szerint, amelyet a személyi számítógép három évtizedes múltja apropóján készítettek az informatika harminc éves jövőjéről.

Az MTI-hez eljuttatott előrejelzés szerint harminc év múlva már valószínűleg az élet minden területét elárasztják a robotok. A világ többmilliárdos lakosságát több milliárd megerőltető rutinmunkát végző robot egészíti majd ki. Az informatikai ágazat pedig - ahhoz hasonlóan, ahogy manapság a felhasználók számítástechnikai eszközei számára fejleszti a letölthető alkalmazásokat - harminc év múlva már a robotok szoftvereinek fejlesztésével foglalkozik majd.

A határok is elmosódnak majd az emberek és a robotok között a Kaspersky Lab szerint. Az emberi testbe szükség szerint elektronikusan vezérelt mesterséges szervek és protézisek kerülhetnek. A szervezetben közlekedő nanorobotok pedig közvetlenül a beteg sejtekhez juttatják majd el a gyógyszereket, és képesek lesznek mikrosebészeti beavatkozások végrehajtására is.

Az emberek egészségi állapotát a testbe telepített speciális érzékelők fogják figyelni, az adatokat pedig felhő alapú tárolóba továbbítják a háziorvosok számára. Mindez a lakosság várható élettartamának jelentős növekedéséhez vezethet.

A Kaspersky Lab előrejelzése szerint az emberek olyan okos otthonokban laknak majd, ahol a legtöbb kényelmi szolgáltatás már automatizáltan működik. A házat irányító szoftver gondoskodik majd az energia, a víz, az élelmiszer és az egyéb kellékek fogyasztásának méréséről és pótlásáról. A lakóknak csak arra kell ügyelniük, hogy legyen elég pénz a bankszámlájukon a kiadások fedezésére.

Mindez összességében oda vezet majd, hogy az emberek "digitális alteregói" együttesen önszabályozásra és az egész bolygó életének a irányítására képes különálló, globális virtuális infrastruktúrát alakítanak ki. A rendszer valamelyest a mai TOR hálózathoz hasonlóan fog működni, amelyben a legaktívabb és leghatékonyabb felhasználók kapnak moderátori jogokat - írták.

A 3D nyomtatási technológia olyan fejlettségi szintet ér el, hogy már bizonyos termékek gyártására sem lesz szükség többé. Az emberek megtervezhetik és megalkothatják a tárgyakat, amelyeket szeretnének, a háztartási eszközöktől és a ruháiktól kezdve egészen az otthonukat alkotó téglákig.

Végső soron pedig a harminc évvel ezelőtt ezt a folyamatot megindító személyi számítógép is megszűnik a ma ismert formájában. Minden feladatot célgépek, a legkülönfélébb okos eszközök látnak majd el. Például a pénzügyi elemzéseket is olyan szerver végzi majd, amelyet egy, az elektronikus dokumentumokkal foglalkozó szervezet irányít, nem pedig egy könyvelő a személyi számítógépén.

Egy dolog azonban nem fog változni: a jó öreg technofóbia megmarad. Az okos otthonokat, automatizált életmódot és robotokat elutasító új luddita nemzedék jelenik majd meg. Ők lesznek azok, akik nem rendelkeznek majd digitális identitással, és kerülni fogják az okos rendszerek, berendezések és robotok használatát - vetíti előre a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat előrejelzése az informatika fejlődésének elkövetkező harminc évéről. "Abban is biztosak lehetünk azonban, hogy a kiberbűnözők továbbra is megtesznek majd mindent annak érdekében, hogy a saját rosszindulatú céljaik megvalósítására használják fel az új informatikai fejlesztéseket" - tette hozzá Alekszander Gosztev, a Kaspersky Lab vezető biztonsági szakértője.