Kairóban agyonlőttek egy tüntetőt

Agyonlőttek rendőrök egy tüntető nőt Kairó szívében szombaton, a 2011-es felkelés jelképes színhelye, a Tahrír tér közvetlen közelében, egy nappal a forradalom negyedik évfordulója előtt.

Saimá esz-Szabág a Szocialista Népszövetség Párt mintegy kétszáz tagjával vonult a Tahrír tér felé, ahol koszorúkat akartak elhelyezni annak a mintegy 800 embernek az emlékére, akik a 18 napos felkelés alatt vesztették életüket. A párt Facebook-oldalán megjelent bejegyzések szerint a békés felvonulást feloszlató rendőrök sörétes puskákkal lőttek a tüntetőkre, akik közül többen megsebesültek. A fiatal nőt is lőtt sebekkel szállították kórházba, ahol röviddel később belehalt sérüléseibe.

Muataz es-Senávi, a párt sajtótitkára a CBC Extra című hírtévének betelefonálva elmondta, hogy a rendőrség "túlzott erőt" alkalmazva lépett fel a hangsúlyozottan békés felvonulókkal szemben. A rendőrök őrizetbe vették több demonstrálóval együtt Talaat Fahmi pártfőtitkárt is - mondta.

Egy 2013 végén született törvény lényegesen korlátozza a tüntetések jogszerű megrendezésének lehetőségét, és azokat szigorú előfeltételekhez és hatósági engedélyekhez köti. Senávi szerint a demonstrációra nem kaptak engedélyt, de a hivatalos szerveket előre értesítették a menet szervezői. Sajtójelentések szerint Hisám Barakát főügyész elrendelte a történtek azonnali kivizsgálását.

A vasárnapi évforduló közeledtével számos kisebb megmozdulás történt Egyiptom-szerte, amelyek legtöbbjét - a szombati tüntetéssel ellentétben - a 2013-ban tisztségéből elmozdított iszlamista elnök, Mohamed Murszi támogatói rendeztek. Pénteken egy ilyen demonstráció során életét vesztette Alexandriában egy fiatal lány, akivel ugyancsak sörétes lövedék végzett.

A pénteki felvonulást szervező iszlamista szervezet beszámolója és a hivatalos szervek jelentései közti ellentmondások miatt nem tiszta, hogy a biztonsági erők tagjai végeztek a lánnyal vagy a helyi lakosok léptek fel a tüntetés ellen.

Az egyiptomi biztonsági erők már napokkal a vasárnapi évforduló előtt készenlétben álltak; Kairóban péntek óta páncélozott katonai járművek és tankok állomásoznak a főbb tereken és csomópontokon. Az utóbbi héten elhangzott felszólalásaikban az ország vezetői határozott fellépést ígértek a közrend megbontóival szemben.