Frank-válság: bajban Ausztria is

Az uniós országok közül Ausztriát érintheti legérzékenyebben a svájci frank árfolyamküszöbének eltörlése. Az osztrák lakosságnak és cégeknek a legmagasabb ugyanis az alpesi valutában lévő hitelállománya, csaknem háromszorosa a magyarországinak. A frank erősödése adósonként több mint 10 millió forintos terhet is jelenthet Ausztriában.

Több százezer eurónyi hitelt vett fel svájci frank alapon Albert László Ausztriában. 15 éve egy lakást vett a kölcsönből. A férfi úgy számolt, ha ilyen erős marad a svájci frank, mire lejár a hitele, 15 millió forintos lesz a kára. Egyelőre úgy néz ki, hogy 10 év múlva, amikor vissza kell fizetni az összeget, akkor 50 ezer euró körül lehet a mínusz, amit majd valahonnan elő kell teremteni – nyilatkozta.

Több mint 154 ezer család jár hasonló cipőben most Ausztriában a svájci jegybank döntése miatt. Január 15-e óta ötödével ér kevesebbet az euró a frankkal szemben. Az uniós országok közül Ausztriában a legmagasabb a svájci frank alapú hitelállomány, tavaly őszi adatok szerint átszámítva több mint 35 milliárdnyi euró. Ez csaknem háromszor annyi, mint amekkora adósságot a magyarok felhalmoztak az alpesi valutában.

Csak az osztrák lakosság mintegy 25 milliárd eurónyi kölcsönt vett fel frankban, ami az árfolyam elszabadulása után egyik pillanatról a másikra 29 milliárdra nőtt. Az osztrák pénzügyi felügyelet adatai szerint egy adósnak így átlagosan 33 ezer eurónyi - átszámítva több mint 10 millió forintnyi - pluszterhet jelent az árfolyamküszöb megszüntetése.

Emellett az osztrák önkormányzatoknak is komoly gondot okozhat, ha tartósan ezen a szinten marad a két valuta árfolyama. Bécs adósságának például egyharmada frank alapú, így az osztrák főváros csaknem 300 millió eurót vesztett pillanatok alatt. Linz adóssága is 15 millió euróval emelkedett, a felső-ausztriai város ezért csütörtökön úgy döntött, a 100 millió frankos hitel felét azonnal euróra váltják.

Az osztrák pénzintézetek is megsínylik a frank és az euró közti árfolyamküszöb eltörlését – mondta az osztrák pénzügyi felügyelet elnöke kedden. A bankoknak nehéz időkre kell most számítaniuk, ami természetesen veszteségekhez vezet, hiszen sok intézet kintlévőségei 20 százalékkal emelkedtek – mutatott rá Helmut Ettl
A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint nem lehetséges, hogy az egész eurózónában rögzítsék a svájci frank árfolyamát, hiszen azzal nagyobb kárt okoznának a gazdaságban. Az osztrák professzor szerint az adósok két dolgot tehetnek: vagy átváltják most hitelüket euróra, így megelőzve a további árfolyamkockázatot, vagy kivárnak, hátha visszaáll a piac.

Az euró és a frank árfolyama még mindig változhat egymáshoz képest, főleg, a választások előtt álló Görögország miatt. Az is lehet, hogy a negatív várakozások már be vannak számítva ebbe az árfolyamba, tehát elképzelhető, hogy később úgy változik az árfolyam, ami jó az adósoknak. Ám hogy melyik irányba történik majd elmozdulás, nem lehet megmondani – magyarázta dr. Gottfried Haber, a Donau-Universität Krems pénzügyi és számviteli karának professzora.

Egy biztos: a legnagyobb gondot annak a 6000 adósnak okozza a mostani helyzet, akinek ebben az évben jár le a hitele. Nekik összesen 200 millió euróval nőtt az adósságuk.