A magyar gazdaságnak is jót tehet a Draghi-csomag

Jelentősen javíthatja a közép-európai gazdaságok, így Magyarország gazdasági növekedési kilátásait a héten ismertetett Draghi-csomag. Az Európai Központi Bank elnöke csütörtökön jelentette be, hogy jövő szeptemberig összesen 1100 milliárd euró, vagyis 330 ezer milliárd forint értékben vesznek kötvényeket, friss forráshoz juttatva az euroövezet gazdaságait, közvetve pedig valamennyi uniós tagállamot. Londoni elemzők friss előrejelzése szerint ezek után már a 3,9 százalékos gazdasági növekedés sem kizárt Magyarországon 2015-ben.

Világszerte jól fogadták a piacok az Európai Központi Bank csütörtöki bejelentését, amely szerint jövő év szeptemberéig, havonta 60 milliárd, összesen pedig 1100 milliárd euró értékben vásárol az uniós tagállamok kötvényeiből. Így akar lendületet adni az Európai Unió gazdaságának.

Most már a kormányoknak kell cselekedniük, mi megtettük, amit lehetett. De az biztos, hogy az Európai Bizottságnak alaposan szemmel kell tartania, mit tesznek majd a nemzeti kormányok – mondta a központi bank elnöke.

A Híradónak nyilatkozó elemző szerint ez a lépés néhány hónapon belül beindíthatja az európai gazdaságot, így a magyart is. Saághy Pál szerint, ha több pénz kerül a bankokhoz, beindulhat a hitelezés, ami serkenti a fogyasztást felpörgetve a gazdaságot.

Azoknak az országoknak a kötvényeit, amelyek nem eurozóna-tagok, de uniós tagállamok, mint például Magyarországét, elkezdik vásárolni a befektetők, tehát lefelé szorítják a hozamokat. Ez egyrészt oda vezet, hogy könnyebben finanszírozza magát az ország, másrészt, hogy a forint is erősödni tud – magyarázta Saághy Pál, az Equilor Befektetési Zrt. vezető üzletkötője.

A hét második felében jelentősen erősödött is a forint. Egy euróért csütörtök reggel még 316 forintot kellett fizetni, péntek este pedig már csak 310-et.

A nemzetgazdasági miniszter még a döntés napján egy gazdasági konferencián szintén arról beszélt, hogy az Európai Központi Bank programja a magyar gazdaságnak is jót tehet.

A magyar gazdaság is egy pozitív kockázattal nézhet szembe, tehát ha lesz egy erőteljesebb volumenű eszközvásárlási program, akkor abból a magyar gazdaság is profitálni tud – állapította meg Varga Mihály.

Londoni elemzők friss számításai szerint, idén és jövőre is jelentősen javíthatja a közép-európai országok gazdasági teljesítményét a Draghi-csomag. A bejelentés után egy nappal javítottak a Magyarországra vonatkozó előrejelzésüket, eszerint akár a 3,9 százalékos gazdasági növekedés sem elképzelhetetlen. Azt írták, Magyarország esetében ráadásul a devizaalapú ingatlanhitelek után járó visszatérítések és az alacsony energiaárak is erősíthetik a gazdaságot.