Lázár: A kormány versenyképes ajánlatot akar nyújtani a kistelepüléseken élőknek

A kormány a helyi infrastruktúra fejlesztésével versenyképes ajánlatot kíván nyújtani a hátrányos térségek kistelepülésein élőknek - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Csongrád megyei Földeákon.

Lázár János a térség polgármestereivel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy bár az ország szegény és hátrányos helyzetű keleti térségeiben nem tudnak versenyezni a nyugat-európai, de még a nyugat-dunántúli munkabérekkel sem, az életminőség ezeken a településeken jelentősen javulhat.

Kiemelten fontos a munkahely, de nagyon fontos az is, milyen egy településen az óvoda, az iskola, az egészségügyi és szociális ellátás vagy a közösségi élet - hangsúlyozta a politikus, aki a hódmezővásárhelyi és makói központú választókerület országgyűlési képviselője is.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Csongrád megyei Földeák polgármesteri hivatalában a térség polgármestereivel közösen tartott sajtótájékoztatóján 2015. január 23-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Csongrád megyei Földeák polgármesteri hivatalában a térség polgármestereivel közösen tartott sajtótájékoztatóján 2015. január 23-án.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely



 

A sajtótájékoztatón Apátfalva, Magyarcsanád, Földeák, Maroslele és Csanádalberti polgármestere is beszámolt arról, hogy a kistelepüléseknek tavaly év végén megítélt kormányzati támogatásból milyen fejlesztéseket valósítanának meg: iskolaépületet, óvodát, orvosi rendelőt újítanak föl, illetve bővítenek, a központi konyhát korszerűsítik.

Lázár János kifejtette, a most kezdődő uniós költségvetési ciklus legfontosabb célja, hogy az ország hátrányos helyzetben lévő településein a kis- és közepes vállalkozások támogatásával munkahelyek jöjjenek létre. A helyi hagyományok és az elsősorban mezőgazdaságból élő települések adottságai miatt a térségben komoly lehetőségek rejlenek az élelmiszeripar és a feldolgozóipar fejlesztésében.

Hajnal Gábor, a Csongrád megyei Földeák polgármestere beszél a település polgármesteri hivatalában tartott sajtótájékoztatón 2015. január 23-án. Mellette Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j3), Szekeres Ferenc, Apátfalva (b), Farkas János, Magyarcsanád (b2), Martonosi György, Maroslele (j2) és Csjernyik Zoltán, Csanádalberti (j) polgármestere. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Hajnal Gábor, a Csongrád megyei Földeák polgármestere beszél a település polgármesteri hivatalában tartott sajtótájékoztatón 2015. január 23-án. Mellette Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j3), Szekeres Ferenc, Apátfalva (b), Farkas János, Magyarcsanád (b2), Martonosi György, Maroslele (j2) és Csjernyik Zoltán, Csanádalberti (j) polgármestere.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely



Bár a térségben egyes településeken jelentős a munkanélküliség ezzel párhuzamosan bizonyos szakmákban munkaerőhiány is van, ezért van szükség a szakképzés átalakítására - közölte a miniszter.