Lemondott egy boszniai miniszter az Ukrajnának szánt fegyverek miatt

A külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatokért felelős miniszter nem ért egyet azzal, hogy Szarajevó fegyvereket akar eladni Kijevnek.

Boris Tucic az indítékokat felsorakoztató közleményében egyebek mellett azt írta: azért nyújtotta be lemondását, mert nem értett egyet egyes bosznia-hercegovinai intézmények intézkedéseivel a fegyverkezés és a boszniai hadfelszerelések külkereskedelmi engedélyeivel kapcsolatban. Szerinte ezek az intézmények komolyan veszélyeztetik az ország külkereskedelmi partnereivel és befektetőivel való viszonyt.

Tucic a Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) nevű párt tagja. E párt vezetője Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke. Bosznia-Hercegovina eddig nem tette le egyértelműen a garast sem az Európai Unió, sem Oroszország mellett. A balkáni ország ugyan európai integrációra törekszik, de külpolitikáját egyelőre nem hangolta össze az uniós elvárásokkal, és szankciókat sem vezetett be Moszkvával szemben.

A két országrészből álló Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta területe, a boszniai Szerb Köztársaság - Szerbiához hasonlóan - nem akar szembehelyezkedni Moszkvával, míg a főleg bosnyákok és horvátok lakta országrész, a Bosznia-hercegovinai Föderáció hajlik a Nyugat felé. Az 1991-1995-ös délszláv háborút lezáró daytoni szerződésben foglaltak miatt azonban az úgynevezett államalkotó népcsoportok - a bosnyákok, a horvátok és a szerbek - csak közösen hozhatnak döntést.

Az ország vezetése most éppen a délszláv háborúból megmaradt több tízezer lőszert adná el az Oroszországgal harcban álló Ukrajnának.