Washingtont és New Yorkot is felkeresi majd a pápa

Philadelphia mellett Washingtont és New Yorkot is felkeresi majd Ferenc pápa a szeptemberi egyesült államokbeli látogatása során. Ezt hétfőn maga a katolikus jelentette be újságíróknak a Fülöp-szigetekről a Vatikánba visszatérőben.

Ferenc pápa, aki eredetileg csak a Családok Világtalálkozóján vett volna részt Philadelphiában, először utazik majd el az Egyesült Államokba. Tervei szerint ellátogat a Fehér Házba, beszédet mond a kongresszusban. Az amerikai fővárosban felkeresi majd a Szeplőtelen Fogantatás Nemzeti Szentélyét is, New Yorkban pedig az ENSZ székházát.

Azt is elmondta, hogy nem látogat el a nyugati partvidékre, és Washingtonban fogja szentté avatni Junipero Serra 18. században élt ferences szerzetest, aki kilenc missziót alapított Kaliforniában.

A New York-i polgármester közleményt adott ki, amelyben méltatta, hogy Ferenc pápa globális szinten felemelte a hangját az olyan ügyekben, mint a társadalmi igazságosság hiánya és jövedelmek egyenlőtlensége. Bill de Blasio leszögezte: a metropolisz lakói számára a vallási hátterükre való tekintet nélkül hatalmas megtiszteltetés lesz, hogy városukban hallgathatják meg a pápa üzenetét.

A protestáns többségű Egyesült Államokban a katolikus a legtöbb követővel rendelkező keresztény egyház. A legnagyobb katolikus lakosságú országok közül az Egyesült Államok a negyedik Brazília, Mexikó és a Fülöp-szigetek után.

A washingtoni politika legmagasabb szintű vezetői többek között Joe Biden alelnök, John Kerry külügyminiszter és John Boehner képviselőházi elnök is római katolikus. A pápa beiktatásán az amerikai küldöttséget az alelnök vezette.

Obama elnök tavaly márciusban kereste fel Ferenc pápát a Vatikánban. Ferenc pápa azt is bejelentette, hogy idei úti céljai között szerepel az Egyesült Államokon kívül a Közép-afrikai Köztársaság, Uganda, Ecuador, Bolívia és Paraguay. Jövőre ellátogat Chilébe, Uruguayba és szülőhazája, Argentínába. Azt már korábban bejelentették, hogy Franciaországot is felkeresi.