NAV: új adókedvezményre is figyelni kell idén

Újdonság, hogy aki idén köt házasságot, az adókedvezményt vehet igénybe. Ez a nettó bérben 5 ezer forint pluszt hoz havonta – mondta a NAV sajtóreferense.

A munkáltató tudomására kell hoznunk, hogy nekünk milyen adókedvezmény jár, ehhez egy nyilatkozatot kell kitölteni – jelentette ki Aszalós Andrea, a NAV sajtóreferense az M1 Ma reggel című műsorában.

A legtöbb embert a családi adókedvezmény érinti. Ezt tavalytól a kis keresetűek is teljes egészében igénybe vehetik, hiszen a kedvezményt nemcsak az adóalapból, hanem bizonyos járulékokból is érvényesíteni lehet – fejtette ki.

A családi adókedvezményről szóló nyilatkozatban fel kell tüntetni azokat az eltartottakat, akik után jár a kedvezmény, illetve a családi pótlék. Az egyetemisták is beleszámítanak a kedvezmény kiszámításába – hívta fel a figyelmet.

Nagy segítséget nyújt mindehhez a NAV honlapján a családiadókedvezmény-kalkulátor – tette hozzá.

A családi adókedvezmény több tízezer forintot hozhat havonta, ezért érdemes mindennek utánanézni – hangoztatta.

Újdonság, hogy aki idén köt házasságot, az is adókedvezményt vehet igénybe. Ez gyakorlatilag egy nászajándék azoknak a pároknak, melyeknek legalább az egyik tagja idén házasodik először. Ez a nettó bérben plusz 5 ezer forintot hoz havonta – ismertette a sajtóreferens.