Bővült a Collectanea Vaticana Hungariae

Újabb két kötettel bővült az immár tíz éve megjelenő Collectanea Vaticana Hungariae című vatikáni-magyar történeti könyvsorozat. A 9. és 10. kötet a középkori Magyarországra vonatkozó, eddig jórészt ismeretlen adatokat tartalmaz az Apostoli Kamara gyűjteményeiből.

Fedeles Tamás, az új kötetek egyik szerkesztője az MTI érdeklődésére elmondta: a Tusor Péter vezette MTA-PPKE Lendület Egyháztörténeti Kutatócsoport a magyar medievisztika régi adósságát törlesztette a sorozat legújabb két kötetével, ugyanis egy, a középkori magyar egyháztörténeti kutatások számára nélkülözhetetlen forráscsoportot adtak közre.

Az Apostoli Szentszék egyik központi hivatala, az Apostoli Kamara középkori magyar vonatkozású iratanyagát a 20. század elején Lukcsics József tárta fel a Vatikáni Titkos Levéltárban, azonban gyűjtését sajnálatos módon egészen mostanáig nem adták ki - magyarázta Fedeles Tamás.

A két vaskos kötetben az Apostoli Kamara és a középkori magyar egyház kapcsolatának közel másfélezer dokumentumát adták közre. A forrásgyűjtemény többek között lehetőséget nyújt a késő középkori magyar egyházi intézmények és javadalmak gazdasági potenciáljának összehasonlító vizsgálatára, a korszak magyar egyházi intézményei tagságának megismerésére, a magyar egyház és az itáliai bankházak kapcsolatának elemzésére. Mindemellett diplomácia- és politikatörténeti információkat is tartalmaznak az egyes bejegyzések, így például a husziták vagy a törökök elleni pápai segélyekre vonatkozóan.

A bejegyzések között találjuk egyebek mellett a Szilasi Vince váci püspök számára kiadott pápai felmentést (1471), amelyből kiderül, hogy a főpap részt vett a cseh eretnekek és a törökök elleni harcokban, amelyek során egyházi személy létére több ember életét oltotta ki. Egy másik forrás szerint 1476-ban csaknem 70 ezer forint segélyt folyósított a Szentszék a magyar királynak a török elleni védekezésre, melyet Domokos pápai legátus hozott az országba - emelt ki két érdekességet Fedeles Tamás.

A kutató azt is hangsúlyozta, hogy a vállalkozás egy jól összehangolt csapatmunka eredményeként valósult meg. A kiindulópontot néhai Lukcsics József forrásfeltáró munkája jelentette, melynek kézirata néhány éve került elő a Piarista Levéltárban. Az MTA-PPKE Lendület Egyháztörténeti Kutatócsoport biztosította a kutatás szakmai és anyagi hátterét.

A Camera Apostolica magyarországi forrásai nevű részprogram szakmai koordinálását Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem docense végezte, a munkában részt vett továbbá Nemes Gábor, a Győri Egyházmegyei Levéltár munkatársa, Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője, Kiss Gergely, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, valamint Kalotai Noémi és Matus Zsanett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktoranduszai.