Rogán: bizonyos szimbólumokat kiemelten kell védeni

Frakcióközi egyeztető fórum létrehozásáról állapodtak meg a parlamenti pártok frakcióvezetői az össznemzeti ügynek tartott terrorellenes fellépésről rendezett szerdai budapesti egyeztetésükön.

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője össznemzeti ügynek nevezte a terrorizmus elleni fellépést az egyeztetés után. Ebben egyetértés volt - jelezte. Rogán Antal kijelentette: az Európai Unió nem tudja megvédeni tagállamait, ezért azoknak, köztük Magyarországnak is, ki kell alakítaniuk egy közös, preventív stratégiát, hogy "meg tudjuk védeni a magyar embereket". A politikai korrektség már nem elég - fogalmazott.

Ezzel kapcsolatban közölte, pártja javaslatot készít annak érdekében, hogy bizonyos közösségi szimbólumok és értékek kiemelt védelemben részesüljenek, mert nem elég az egyén véleményét tiszteletben tartani, "a közösség is tiszteletet érdemel". Megjegyezte, ma már az alapvetően keresztény Európában jelentős olyan közösségek vannak, amelyek másképp gondolkodnak a világ dolgairól, például a vallási szimbólumokról.

Szükség lehet továbbá arra is - folytatta -, hogy a kormány vagy a rendészeti szervek nagyobb jogkört kapjanak például azzal kapcsolatban, miként lehet valakit Magyarországra beengedi vagy innen kiutasítani. Szólt arról is, hogy tisztázni kell a Magyarországot is fenyegető kockázatokat, ezek áttekintésére a jövő héten összeül két parlamenti bizottság, a nemzetbiztonsági és a honvédelmi. A tanácskozásokra meghívják a rendőrség vezetőit, a Belügyminisztérium, az érintett kormányzati szervek, a titkosszolgálatok és a Terrorelhárítási Központ képviselőit.

Emellett létrehoznak egy frakcióközi egyeztető fórumot - a kormány részvételével -, amelyen minden képviselőcsoport megfogalmazhatja javaslatait, a kabinet pedig folyamatos tájékoztatást adhat az ellenzéknek - tájékoztatott.

Rogán Antal közölte hozzátette, a szerdai megbeszélésen az MSZP kérésére érdemben nem volt szó a bevándorlás kérdéséről, noha a Fidesz meggyőződése az, hogy "Európában a problémának az egyik gyökere a bevándorlásban keresendő". Megjegyezte, Európában 2013-ról 2014-re 130 százalékkal nőtt az illegális bevándorlók száma. "Magyarország ebből a szempontból tranzitország" - fűzte hozzá.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy sem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra. A kereszténydemokrata politikus azt mondta: ez az egyik tanulsága a múlt heti tragikus párizsi eseményeknek. Szerinte a bevándorlást is említeni kell az okok között.

Az MSZP megkapta azt, amiért jött - mondta javaslataik fogadtatására utalva Tóbiás József. A szocialisták elnök-frakcióvezetője újságíróknak elmondta, ők kezdeményezték a parlamenti bizottságok összehívását, hogy a szolgálatoktól megtudják, milyen további parlamenti segítségre van szükségük a terrorellenes fellépéshez. Azt is javasolták - ismertette -, hogy jöjjön létre bizottság, amely kidolgozza egy hosszú távú, preventív terrorizmus elleni fellépés forgatókönyvét, amelyet az EU-val közösen kell végrehajtani. Utalt arra, hogy Magyarországnak van az egyik leghosszabb határa a schengeni övezetben.

Tóbiás József szerint a pártoknak úgy kell állást foglalniuk ezekben a kérdésekben, hogy előtte megismerik a szakmai szervezetek véleményét. Ez nemzeti és nem pártpolitikai kérdés - hangoztatta.

Úgy értékelt: stratégai egyeztetésre készültek, ehelyett technikai jellegű megbeszélést tartottak, mert a miniszterelnök és a kormány nem képviseltette magát. Mint mondta, az MSZP azt szerette volna tisztázni, hogy azok a kérdések, amelyeket a napokban Orbán Viktor és Rogán Antal felvetett a bevándorlásról adekvátak és fontosak-e a terrorizmus elleni fellépés szempontjából. A Fidesz és a Jobbik ezeket a kérdéseket nem tekintette napirenden lévőnek - közölte.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke bejelentette: várhatóan kedden ül össze a testület.  Kérdésre válaszolva Tóbiás József beszélt arról, hogy a terrorizmussal és a bevándorlással kapcsolatos kérdéseket nem lehet a kormány álláspontjának ismerete nélkül eldönteni. Az MSZP szerint a terrorizmus elleni fellépés nemzeti ügy, a szakembereknek kell megmondani, hogy ebben a küzdelemben milyen eszközökre van szükség - közölte.

Mi köze a gazdasági bevándorlásnak a terrorizmushoz? - tette fel a kérdést az MSZP elnöke. Mint mondta, megítélésük szerint nem sok, bizonyára van valamennyi, de ennek felmérése a feladata a szolgálatoknak.

A Jobbik elnök-frakcióvezetője azt javasolta az egyeztetés után, hogy az Országgyűlés honvédelmi, illetve nemzetbiztonsági bizottsága kihelyezett ülést tartson a déli határvidéken a terrorellenes fellépés kapcsán. Vona Gábor szerint a bizottságok tagjai a határvidéken beszélhetnének a polgármesterekkel, vagy akár meglátogathatják a békéscsabai menekülttábort is. A testületek megállapodhatnának arról is, van-e összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus között - hangsúlyozta. Szerinte amíg ezt a kérdést nem tisztázzák, nem lesz konstruktív politikai vita.

A Jobbik szerint van, az MSZP szerint nincs összefüggés - mondta, és ezzel indokolta azt is, miért nem tartja sikeresnek az egyeztetést. A pártelnök azt mondta, megérti és tiszteletben tartja az MSZP álláspontját, de azt kéri, hogy ők is tartsák tiszteletben a Jobbik álláspontját, miszerint a terrorizmus és a bevándorlás között komoly összefüggés van.

Utalva a párizsi merényletek elkövetőire közölte, pont azért kell Magyarországon erről a kérdéséről beszélni, hogy a harmadik, negyedik generációs bevándorlók ne kövessen el később hasonló bűncselekményeket. Szerinte örülni kell annak, hogy jelenleg hasonló terrorcselekmények esélye Magyarországon csekély, de figyelni kell a tendenciákra. Hangsúlyozta, nem csupán a párizsi merénylet miatt vetették fel ezt a kérdést, hanem azért is, mert 2010 és 2014 között megtízszereződött a bevándorlás Magyarországon.

Kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy nem az iszlám, hanem a terrorizmus ellen kell Európának harcolnia.Az ellenzéki politikus megfontolásra javasolta, hogy a lakossági panaszok miatt tegyék zárttá a menekülteket befogadó állomásokat, illetve legyen vita tárgya az önálló határőrség visszaállítása.

Orbán Viktor miniszterelnök napokban tett nyilatkozataival kapcsolatban Vona Gábor úgy fogalmazott: "Orbán Viktor fújja a mi vitorlánkba a szelet". Szerinte ha megvizsgálnák, hogy az elmúlt öt évben a kormány javaslatai korábban az MSZP vagy a Jobbik programjában jelentek-e meg, nagyon érdekes következtetésre jutnának. Sikeres a Jobbik, hogy tematizálni tudja a kormány politikáját - tette hozzá.

Az LMP egyetért azzal, hogy a terrorellenes fellépés során meg kell találni a nemzeti minimumot, ezért a párt üdvözli a szerdai ötpárti egyeztetést és az ott született megállapodást - erről Schiffer András frakcióvezető beszélt sajtótájékoztatón. A társelnök hozzátette: azt viszont világossá kell tenni, hogy a terrorizmus elleni fellépésről vagy a bevándorlásról egyeztetnek, mert a kettő összekeverését hangulatkeltésnek tartják.

Az LMP meggyőződése, hogy a rendészeti, bevándorláspolitikai intézkedések csak tűzoltásra jók, ugyanis a szabadkereskedelemre épülő világrend folyamatosan újra fogja termelni a terrorizmus problémáját. Éppen ezért Magyarországnak és az uniós tagállamoknak az az érdeke, hogy az EU-nak legyen stratégiája a globális "egyensúlytalanságok" hosszú távú felszámolására - mondta.Leszögezte: az LMP abban viszont nem lesz partner, hogy a terrorizmus elleni fellépésre hivatkozva korlátozzák a magyar emberek szabadságát, alapvető jogait.

Gerstmár Ferenc rendészeti szakszóvivő elmondta, az LMP az ötpárti egyeztetésre olyan törvényjavaslattal érkezett, amelyik az állampolgársági és az idegenrendészeti törvényeket, valamint a Btk.-t is érintené. Javasolják, hogy az állampolgárság visszavonásának határát a megszerzéstől számított tíz helyett húsz évre emeljék fel, indokait pedig egészítsék ki az emberiesség vagy állam elleni, háborús, illetve terrorista cselekmények végrehajtásával. Indítványozzák, hogy a kormány félévente tegyen jelentést az Országgyűlésnek a törvény alkalmazásának tapasztalatairól, az itt tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok számáról, a migrációs helyzetről és az azzal összefüggő biztonsági kockázatokról.

A Btk. terrorcselekményről szóló része kiegészülne a terroristacsoport szervezésével, mint önálló elkövetési magatartással - tette hozzá. Az előkészületi magatartások között az LMP önállóan nevesítené, ha valaki Magyarországról kiutazik vagy az országon átutazik annak érdekében, hogy csatlakozzon egy terrorista csoporthoz.

Az Együtt szerint ha Orbán Viktor miniszterelnök komolyan gondolja Magyarország terrorfenyegetettségét, akkor széles körű egyeztetést kell folytatnia a politikai szereplőkkel - közölte a párt álláspontját Szelényi Zsuzsanna független képviselő újságírók előtt, hozzátéve, hogy az ötpárti tanácskozásról kiderültek komoly aggodalmakat keltenek az Együttben, felmerül ugyanis, hogy tovább csökkennek a magyarok szabadságjogai.

A Magyar Liberális Párt úgy látja, a Fidesz célja a "terrorveszéllyel való riogatással" egyértelműen az, hogy csorbítsa a szabadságjogokat. Erről Fodor Gábor pártelnök beszélt sajtótájékoztatón, hozzátéve: a Liberálisok ezt elítélik, mert az ország számára nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás a legnagyobb probléma.