Washington kész újabb hitelgaranciát nyújtani Ukrajnának

Az Egyesült Államok a tágabb nemzetközi segélycsomag keretében kész újabb 1 milliárd dolláros hitelgaranciát nyújtani Ukrajnának 2015 első felében, ha Kijev folytatja azt a reformprogramot, amelynek végrehajtásában a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megállapodott - közölte kedden az amerikai pénzügyminisztérium.

Az amerikai kormány a kongresszussal együttműködve - a reformprogramban elért haladás függvényében - az év második felében kész szavatolni egy második 1 milliárd dolláros hitelgaranciát Ukrajna számára.

A pénzügyi tárca közleménye szerint az Egyesült Államok a 2014 májusában biztosított, 1 milliárd dolláros hitelgarancián felül tavaly csaknem 340 millió dollár támogatást nyújtott Ukrajnának.

Washington - elismerve, hogy Ukrajnában rendkívüli körülmények érvényesülnek -  azt javasolta Kijevnek, hogy az IMF-fel és a Világbankkal együttműködve folytassa a korrupció elleni küzdelmet, az energiaszektor átalakítását, a pénzügyi rendszer helyreállítását, a erősítse a gazdasági környezetet és jogállamiságot, valamint állítsa az ország pénzügyeit fenntartható pályára.

A közlemény  úgy értékelte, hogy az ukrán kormány ezekben az ügyekben jelentős haladást ért el "Oroszországnak a Krímben és a Kelet-Ukrajnában folytatott destabilizáló lépései ellenére".