Párizsi vérengzés: fokozottabban ellenőrizhetik az EU külső határait

Az Európai Unió külső határainak fokozottabb ellenőrzésére szólítottak fel vasárnap európai országok belügyminiszterei és Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter, akik rendkívüli tanácskozást tartottak a nemzetközi és európai terrorellenes küzdelemről Párizsban.

A csúcstalálkozót néhány nappal azután hívták össze, hogy szélsőséges iszlamisták megtámadták a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilapot, majd egy párizsi kóser élelmiszerboltot. A merényletek 17 halálos áldozatáról vasárnap több százezren emlékeztek meg Párizsban.

Az egyeztetést kezdeményező Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közölte: mindannyian egyetértenek abban, hogy bizonyos kritériumok alapján bizonyos utasoknál mélyreható ellenőrzést kell végezni. Emellett kiemelte, hogy a terrorellenes küzdelem keretében ki kell építeni a légitársaságok utasainak adatait összegyűjtő rendszert.

Az értekezlet után kiadott zárónyilatkozatban a résztvevők kiemelték, hogy a jövőben a potenciális merénylők fokozottabb megfigyelésére és követésére kell helyezni a hangsúlyt.

A miniszterek kifejtették, szorosabb együttműködésre törekednek az internetes szolgáltatókkal, hogy a szélsőséges tartalmakat a lehető leggyorsabban el lehessen távolítani az egyes oldalakról. Hozzátették, hogy az erőszakra felszólító tartalmak megfigyelésének minden esetben együtt kell járnia a szólásszabadság szigorú betartásával.

A találkozón célként határozták meg a  törvénytelenül tartott fegyverek számának csökkentését, és az európai hírszerző szolgálatok szorosabb együttműködését a "külföldi" harcosok megfigyelésekor.

Az EU külső határainak fokozottabb védelmével kapcsolatban felmerült, hogy szükség van a schengeni információs rendszernek (SIS) az "időszerű módon" történő módosítása.

Holder közölte, egyelőre nem rendelkeznek hiteles információkkal arra vonatkozóan, hogy a párizsi merényletek hátterében az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vagy az Iszlám Állam nevű szélsőséges csoport állna.

Az amerikai igazságügy-miniszter azt is bejelentette, hogy február 18-án Washingtonban tartanak nagyszabású terrorellenes csúcstalálkozót. Cazeneuve újabb válságtanácskozást hívott össze az illetékes miniszterekkel, s diplomáciai források szerint a találkozó január 16-án lesz Brüsszelben.

A párizsi értekezleten a lett, német, osztrák, belga, dán, spanyol, olasz, holland, lengyel, svéd, brit és francia belügyminisztereken kívül részt vett Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős európai biztos, Gille de Kerchove, az EU terrorellenes koordinátora és rövid időre tiszteletét tette a találkozón Manuel Valls francia miniszterelnök.

Olasz külügyminiszter: hiba lenne a schengeni övezet felfüggesztése

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter szerint helytelen megoldás lenne a huszonhat európai országot magában foglaló schengeni övezet és az ezen belül biztosított mozgásszabadság felfüggesztése a terrorista támadások veszélyével szemben. Paolo Gentiloni a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak vasárnap adott interjúban kijelentette: hiba lenne a schengeni övezet felfüggesztése, mivel Schengen az európaiak számára a szabadság, a demokrácia jelképe.

"Ha egy tucatnyi terrorista miatt lemondunk a szólásszabadságról, a tüntetési szabadságról, a mozgásszabadságról, fantasztikus ajándékkal ajándékozzuk meg őket" - fogalmazott az olasz külügyminiszter, a balközép kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa.

Paolo Gentiloni ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az iszlámra hivatkozó terrorizmus nem egyenlő az iszlám vallással. "Idióta, aki azt mondja, hogy minden muzulmán terrorista" - hangoztatta az olasz diplomácia vezetője.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter. (EPA/Karim Kadim/Pool)

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter. (EPA/Karim Kadim/Pool)



Olaszország fegyverekkel és kiképzéssel segíti az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel szemben fellépő nemzetközi katonai koalíció tevékenységét.

Véleménye szerint az IÁ dzsihadista terrorszervezet rég óta nem látott veszélyt képvisel az Európával szomszédos Közel-Kelet térségében. "Éppen ezért nem maradhatunk tétlenek" - tette hozzá az olasz külügyminiszter. Bejelentette, hogy az olasz kormány a terrorista propagandát folytató internetes honlapok bezárásának elrendelésére készül.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter, az Új Jobbközép (NCD) politikusa "vívmánynak" nevezte Schengent, amelyről nem szabad lemondani.

Az Északi Liga szélsőséges olasz párt viszont úgy ítéli meg, hogy éppen a schengeni mozgásszabadság fenyegeti az európaiakat, akiknek biztonsága csakis a lehető legszigorúbb határellenőrzéssel garantálható.

A párizsi terrorista merényletek áldozatairól való vasárnapi megemlékezésen az olasz kormány képviseletében Matteo Renzi miniszterelnök, Paolo Gentiloni és Sandro Gozi EU-s államtitkár vesz részt.

Madrid engedélyezné a schengeni övezeten belüli határellenőrzéseket

A schengeni egyezmény módosítása mellett foglal állást Madrid az Európai Unió belügyi tárcavezetőinek vasárnapi rendkívüli ülésén, mivel a schengeni térségen belüli határellenőrzések visszaállítása lehetővé tenné az Európába visszatérő iszlamista szélsőségesek mozgásának korlátozását - közölte Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter.

Jorge Fernandez Diaz spanyol belügyminiszter. (EPA/Luca Piergiovanni)



A tárcavezető az El País című spanyol lapnak vasárnap úgy nyilatkozott, hogy meg fogják védeni a határellenőrzés intézményét, és lehetséges, hogy ennek következtében módosítani kell a schengeni megállapodást. A schengeni egyezmény lehetővé teszi a szabad mozgást a schengeni térségen belül, amely jelenleg 26 európai országot, köztük az EU huszonkét tagállamát foglalja magába.

"Az EU-n belüli mobilitás megkönnyíti azt, hogy a dzsihadisták akármelyik országba - a mi területünkre is - eljussanak" - szögezte le Díaz. Hangsúlyozta, hogy majdnem háromezer európai származású iszlamista szélsőséges visszatérésétől tartanak a kontinensen, s ez hatalmas veszélyt jelent.

A Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnök vezette kormány tárcavezetője arra is rámutatott, hogy az európai gyökerekkel bíró, radikalizálódott dzsihadistáknak húsz százaléka tartózkodik a kontinensen, és "közülük több százan szabadon utazhatnak Európában".

Díaz azt mondta, Madrid a szóban forgó ellenőrzésekkel nem akar szembefordulni a szabad mozgás elvével, "célja inkább az, hogy a kockázatot jelentő emberek vagy azok, akikkel kapcsolatosan terrorizmus alapos gyanúja áll fenn, ne mások szabadságának és biztonságának rovására használják a mozgásszabadság elvét".

Párizsban vasárnap Erik Holder amerikai igazságügyi miniszterrel közösen az EU belügyminiszterei rendkívüli ülést tartanak a nemzetközi és európai terrorellenes erőfeszítésekről.