Magasabb fokozatban a magyar terrorelhárítás

A TEK folyamatos kapcsolatot tart a külföldi terrorellenes szervezetekkel, így a franciával is, és bármilyen Magyarországot érintő információt fel fog dolgozni.Nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország az Európai Unió schengeni övezetének egyik kapuja – mondta Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese.

Elképesztő társadalmi és összeurópai hatásai lehetnek a szerdai párizsi merényletnek, ha ugyanis a politika nem lép, akkor az Európában élő muszlimok és a többségi társadalom körében is a szélsőségesek fognak erősödni – mondta a 180 percben Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Franciaországban gőzerővel erősödik a Marie Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Front, vagy éppen olyan statisztikákat hoznak nyilvánosságra, minthogy Svédországban a lakosság 4 százalékát kitevő muszlimok követik el a bűncselekmények 77 százalékát. A muszlim világon belül pedig, bár a francia és német közösség is elhatárolódott a merénylettől, sokan vannak olyanok is, akik nyíltan közölték, egyetértenek a mészárlással – mondta Nógrádi György. Az elemző hozzátette: a muszlim világon belül van egy hivatalos és egy lelki vonal, és nagyon reméli, hogy meglehet állítani a kettő közti szakadás folyamatát.
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a párizsi merényletről - 180 perc

Ha az európai politika nem tud most ezekre a rendkívül komoly kihívásokra valóban komoly válaszokat adni, az elindult folyamatot később már szinte lehetetlen lesz kordában tartani. Mindkét oldal egyre bizalmatlanabb a másikkal szemben, és ha folytatódnak a merényletek, annak beláthatatlan hatása lesz a kontinensre – tette hozzá Nógrádi György.

A TEK is elemez

Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, még nagyon friss információkról van szó, az elemző munka hetekig, hónapokig fog zajlani. Hangsúlyozta: az események minden egyes pillanatát, mozzanatát kiértékelik – a magyar terrorelhárítás önállóan, és az európai közösség is.

Bodnár Zsolt arról is beszélt, hogy a szakemberek már évek óta azt mondják, jelentősen változik Európa terrorfenyegetettsége. Korábban is voltak merényletek, de a szíriai és iraki konfliktus, illetve az ISIS megjelenése teljesen más helyzetet teremtett Európában. A 2014 környékén bekövetkezett minőségi változás sajnos hatással lesz az idei és a következő évekre is, úgyhogy a TEK nagyon keményen foglalkozik ezzel a jelenséggel – tette hozzá.

Bodnár: A magyarországi muszlimok mások, mint a nyugatiak

A főigazgató-helyettes szerint azt azért tudni kell, hogy Közép-Kelet-Európa történelmét és gazdaságát tekintve is egészen más helyzetben van, mint Nyugat-Európa. A közép-európai, illetve magyarországi muszlim diaszpórában sokkal kevesebb a radikalizmus, és egészen más a nemzedéki összetétele. Magyarországon a már 1989 előtt letelepedett arabok közösség a domináns, tagjai beszélnek magyarul, családjuk, gazdasági vállalkozásaik vannak, integrálódtak a társadalomba. Nyugat-Európában éppen az jelenti a legnagyobb problémát, hogy az ottani, bevándorlóktól származó fiatalok nagy része nem tudott integrálódni – mondta Bodnár Zsolt.
Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese a párizsi merényletről - 180 perc

Arról is beszélt, hogy a TEK folyamatos kapcsolatot tart a külföldi terrorellenes szervezetekkel, így a franciával is. A TEK bármilyen Magyarországot érintő információt fel fog dolgozni. Ilyenkor a magyar szervezet is magasabb fokozatra kapcsol, és próbálja figyelni az ország területét, hogy történik-e bármi gyanús esemény. Nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország az Európai Unió schengeni övezetének egyik kapuja – tette hozzá.

Nem ez volt az első merénylet a szerkesztőség ellen

A Charle Hebdo című francia szatirikus hetilap szerkesztősége elleni szerdai támadásban két fegyveres férfi tizenkét embert ölt meg, két rendőrt és tíz lapalkalmazottat, köztük több karikaturistát. A rendőrség szerint a merényletet egy testvérpár, Chérif és Sarif Kouachi követte el, a franciaországi születésű merénylők szökésben vannak. Franciaországban a legmagasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget a fővárosban és környékén. Párizst beszámolók szerint fegyveres rendfenntartók lepték el.

Az élclap szerkesztősége ellen már korábban is intéztek támadást. Az épületre 2011 novemberében gyújtóbombát dobtak, miután a lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt. Az újság egyik legutóbbi üzenetében a Közel-Keleten előrenyomuló, Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjén gúnyolódott.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy a merénylők, amikor távoztak a helyszínről, azt mondták neki: "Szólhatsz a médiának, hogy ez a jemeni al-Kaida volt". Egy névtelenségbe burkolódzó rendőr szerint is a terrorhálózat jemeni szárnyát gyanítják a háttérben. Az al-Kaida egy szóvivője azt közölte szerdán az AP amerikai hírügynökséggel, hogy nem vállalják a tettet, de úgy fogalmazott, hogy "ösztönzőnek" tartják.