Ferenc pápa: Mekkora kegyetlenségre képes az ember!

A Charlie Ebdo francia szatirikus magazin párizsi szerkesztőségében elkövetett terrorcselekmény áldozataiért imádkozott Ferenc pápa csütörtökön. Időközben megerősítették a Vatikán és az olasz repülőterek biztonságát is.

Ferenc pápa Twitter-fiókján a #PrayersforParis (Imák Párizsért) üzenet jelent meg, amely azonnal elterjedt a közösségi oldalakon. A Vatikánban csütörtökön tárgyaló négy francia imám közös dokumentumot tett közre a vallásközi párbeszédért felelős Jean-Louis Tauran bíborossal hangsúlyozva, hogy "szólásszabadság nélkül a világ veszélyben van!".

Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-házban bemutatott szentmisén a párizsi merénylet áldozataiért imádkozott. "A párizsi merénylet elgondolkoztat azon, mekkora kegyetlenségre képes az ember!" - hangoztatta az egyházfő. A pápa André Vingt-Trois párizsi érseket fogadja a Vatikánban azt követően, hogy a franciaországi imámokkal találkozott.

Az olasz hatóságok tovább erősítették a Vatikánvárost övező biztonsági készültséget, amely már eddig is kiemelt volt. Rendkívüli készültség lépett életbe a római Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtéren is. Megerősítették az olaszországi templok, zsinagógák és vallási iskolák, valamint a diplomáciai képviseletek védelmét a tömegközlekedés biztonságával együtt. Leállították az olasz utcákon szolgáló katonai egységek számának korábban tervezett csökkentését.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerint nincsen arra utaló jel, hogy Olaszországban is hasonló terrorista merénylet következhet be. A Vatikán és Olaszország azonban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyvereseinek célpontjai között szerepelhet, mivel az IÁ által közzétett videókon többször is elhangzott, hogy Róma meghódítására készülnek. Az egyik videón az IÁ zászlója lobogott a Szent Péter téren. Alfano bejelentette, hogy az olasz hatóságok adatai szerint az utóbbi három év alatt 53 úgynevezett idegen harcos haladt át Itálián. Nem olasz állampolgár dzsihadista fegyveresekről van szó, akiknek ismerik a személyazonosságát és jelenlegi tartózkodási helyét.

Az olasz kormány új terrorizmusellenes intézkedések bevezetésére készül. Közöttük szerepel az adatvédelmi törvények korlátozása, a terrorizmussal gyanúsítható személyek útlevelének bevonása, a légiforgalmi utaslisták ellenőrzése, a szélsőséges internetes honlapok betiltása.

A párizsi merénylet következtében Milánó önkormányzata befagyasztotta az újabb muzulmán imahelyek építését.