Novák Katalin: Dicsérték Amerikában a magyar kormány családpolitikáját

Nemzetközi szintű pozitív és offenzív kampányt kell folytatni manapság a család értékeinek hangsúlyozására – mondta Novák Katalin államtitkár a Kossuth Rádióban. A politikus arról is beszélt, hogy a gyed extraként ismert intézkedéscsomag szeptemberig 27 ezer családot érintett.

A magyar kormány nincs egyedül a világban a klasszikus családmodell melletti kiállásával – mondta a Kossuth Rádióban Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tisztségviselője a Vasárnapi újság című műsorban hangsúlyozta, volt szerencséje részt venni az Egyesült Államokban egy családügyi konferencián, ahol a magyar kabinetről rendkívül elismerően nyilatkoztak. Számos civil szervezet és amerikai kongresszusi képviselő ismerte el a kormány családokért tett erőfeszítéseit, ami fontos visszajelzés.
Novák Katalin családügyi államtitkár, 2014-es eredmények - Vasárnapi újság

Novák Katalin szerint emellett David Cameron brit miniszterelnök vagy Ferenc pápa családdal kapcsolatos nyilatkozatai is ugyanazt az értékrendet képviselik, mint a magyar kormány. Lehet, hogy irányzatok, divatok jönnek-mennek, de biztos, hogy az a több ezer éves értékrend, amelyen a kabinet családpolitikája is alapul, hosszú távon fenn tud maradni, és ez lesz a legerősebb – mondta az államtitkár, aki arról is beszélt, úgy véli, manapság nemzetközi szintű pozitív és offenzív kampányt kell folytatni a család értékeinek hangsúlyozására.

A kormány tavalyi eredményei kapcsán Novák Katalin kiemelte a gyed extraként ismert intézkedéscsomagot, amely tájékoztatása szerint szeptemberig 27 ezer családot érintett – az év végi adatok még nincsenek meg. A kedvezmények lényege, hogy a családok minden gyermek után megkapják a támogatásokat, akkor is, ha kicsi köztük a korkülönbség. Ezen kívül az anyák úgy tudnak visszamenni dolgozni egy évesnél nagyobb, három évesnél kisebb gyermek mellett, hogy nyolcórás munka mellett is utalják nekik a gyedet vagy gyest.

Az államtitkár beszélt a családi adókedvezmény tavalyi, járulékokra való kiterjesztéséről is, amely által – a kormány számításai szerint – most már az alacsonyabb jövedelmű családok is teljes mértékben ki tudják használni a lehetőséget.

Az Emmi tisztségviselője hangsúlyozta, hogy a kormány elé újabb családtámogatási akcióprogramot is letettek. Ennek köszönhetően 2019-re a kétgyermekesek adókedvezményét duplájára emelik, illetve még könnyebb lesz a kisgyermekes édesanyák részidős munkavégzése.

Az eredmények mellett a teendőkről is beszélt az államtitkár, utóbbiak közül kiemelte, meg kell nézni, hogy a plusz lehetőségek milyen hatással járnak, ami alapján meg lehet határozni a továbblépés irányát. Hozzátette: nagyon komoly kihívást lát a szemléletformálásban is, a cél az, hogy az emberek tisztában legyenek a kedvezményekkel, és tudják, hogyan élhetnek velük.