Gyorsan változik az időjárás Európában

Európa északi felében ismét nagyon gyors változások jellemzik az időjárást. Erőteljes északnyugati áramlás alakult ki, amelyben egymást követik az időjárási frontok.

A finn-orosz határ közelében örvénylő ciklon hosszan elnyúló frontrendszere a Kelet-európai-síkságtól egészen a Balkán-félszigetig húzódik. A helyzet érdekessége, hogy ez a front egészen az Ural nyugati előteréig szorította vissza a szélsőségesen hideg levegőt, pénteken pedig még Moszkvától északkeletre is mértek fagypont feletti hőmérsékletet, és a havazás mellett még havas eső, eső is előfordult. Ugyanakkor Közép-Európában és a Balkánon az elmúlt napok zord időjárása után ehhez az északi ciklonhoz tartozó álcázott hidegfront több helyen okozott ónos esőt, fagyott esőt is, de a megélénkülő széllel az enyhülés is megérkezett a térségbe.

A kontinensen a legnyugodtabb időjárás a Pireneusi-félsziget környékén található, ahol egy anticiklon hatására többnyire napos az idő, és 12, 20 fokos tavaszias hőmérsékletek jellemzők. Ugyanakkor az éjszakai órákban még az Atlanti-óceán felett örvénylő ciklon vastag felhőzete délelőtt már beborította a Benelux-államok és Németország területét. Nagy sebességgel mozog tovább délkelet felé, ezért estétől már Magyarországon is egyre több helyen okoz vegyes halmazállapotú csapadékot.