Újabb amerikai szankciók Phenjan ellen

Az Egyesült Államok további szankciókkal bünteti Észak-Koreát, amiért az november végén számítógépes támadást intézett egy amerikai-japán vegyesvállalat ellen az észak-koreai vezetőt, Kim Dzsong Unt gúnyoló amerikai filmvígjáték miatt.

Barack Obama pénteken írta alá a szankciókat engedélyező rendeletet. A büntetőintézkedések észak-koreai kormányhivatalok, állampolgárok és egy vállalat ellen irányulnak. A Fehér ház közölte, hogy ez csak a kezdet válaszul az észak-koreai kibertámadásra.

Az Egyesült Államok az ázsiai kommunista országot már több mint fél évszázada szankciókkal sújtja, ezeken tovább szigorított az utóbbi években Phenjan atomprogramja miatt.

A két ország ellenséges viszonyát tovább rontotta Az interjú című amerikai filmvígjáték, amelynek tartalma miatt az észak-koreai vezetés megorrolt az Egyesült Államokra, olyannyira, hogy - nagy valószínűséggel Phenjan parancsára - számítógépes támadás érte novemberben a filmet gyártató amerikai-japán Sony céget.

A film vetítését a nagy amerikai moziláncok kezdetben megtagadták, de miután Barack Obama elnök elítélte a döntést, kisebb mozik karácsony este vetíteni kezdték a filmet, és a Sony az interneten is elérhetővé tette a vígjátékot Amerikában. Barack Obama helytelenítette a mozik meghátrálását mondván, nem cenzúrázhat az Egyesült Államokban holmi diktátor.

Az újabb szankciók érintik egyebek közt az észak-koreai katonai hírszerzést, egy fegyverkereskedő vállalatot, továbbá tíz meg nem nevezett személyt. A tízes listán nincsenek észak-koreai "csúcsvezetők" - jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség. Az amerikai pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint egyebek közt Iránban, Szíriában, Kínában, Oroszországban és Namíbiában dolgozó kormányhivatalnokokról van szó.

A büntetések lényege, hogy szankciókkal sújtottak nem vehetik igénybe az Egyesült Államok pénzügyi rendszerének szolgáltatásait, és nem köthetnek velük üzletet amerikai állampolgárok.