Sikeres évet zárt a Nyíregyházi Állatpark

Történetének egyik legsikeresebb évét zárta idén a Nyíregyházi Állatpark, a sóstógyógyfürdői létesítményben kiemelkedő volt látogatószám és az állatszaporulat, valamint két látványos beruházást is sikerült elindítani - mondta el Gajdos László igazgató az MTI-nek adott évértékelő interjújában.

Vélekedése szerint nagyon jó évet zárt valamennyi magyarországi állatkert, mivel idén tavasszal és nyáron az időjárás a strandolás helyett az állatkerti programoknak kedvezett, ezt pedig nagyon sokan kihasználták. A Nyíregyházi Állatparkba több mint 430 ezren látogattak ki, amivel továbbra is a leglátogatottabb vidéki állatgyűjteménynek számít.

Átadták a Nyíregyházi Állatpark Viktória-házát


Idén nagyon jó volt a szaporulat, összesen több mint 160 állat született, köztük olyan ritkaságok, mint a sátánmajom, a nagy kudu, a sárgaszakállas maki, az ománi tehénorrú rája, de a gondozók és a látogatók kis zsiráf születésének egyaránt örülhettek. Jövőre orrszarvú- és elefántutódokkal számolnak a szakemberek: a két rinocérosztehén közül az egyik már "mindennapos", az utód születése pedig azért lenne nagy öröm, mert ő lenne az első rinocérosz az országban, ami természetes úton jönne a világra - mondta Gajdos László.

Rothschild-zsiráf született a Nyíregyházi Állatparkban


Az igazgató a szakmai munkáról szólva megjegyezte, hogy augusztusban rendezték meg az Európai Állatkerti Szövetség által szervezett, elefántok gondozásával foglalkozó konferenciát és továbbképzést Nyíregyházán. A szakmai képzés gyakorlati részében diagnosztizálták a parkban élő afrikai elefánttehén vemhességét is, az utódot pedig jövő év közepére várják a park szakemberei.

Gepárdokat kapott a Nyíregyházi Állatpark


A beruházásokra kitérve Gajdos László elmondta, hogy december elejére elkészült a különleges élőlényeket bemutató Viktória-ház. A csaknem 650 millió forintból felépült új látványosságban főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatják be, de a látogatók találkozhatnak ázsiai és afrikai fajokkal, így a például a szumátrai tigrissel vagy a csupasz turkálóval. Az igazgató közlése szerint a koalák helye is kész van már az impozáns épületben, de azt nem tudni, mikor jutnak hozzá ezekhez a különleges állatokhoz.

Vemhes a Nyíregyházi Állatpark afrikai elefántja


Emellett a tervek szerint 2015 tavaszára készül el mintegy 200 millió forintból az állatkertet és a kalandparkot ötvöző Andok ösvénye is, amelyben a fák koronai között kifeszített hídról lehet majd megtekinteni például a jaguárt, a lámákat, a tapírt, a kapucinus majmot és a pápaszemes medvét. Utóbbi fejlesztés során már elkészült a park előtti parkolórendszer és a fókashow lelátójának bővítése is - tette hozzá.

"A park szempontjából tehát 2014 a születések, a beruházások és látogatók éve volt, a Nyíregyházi Állatpark egyik legsikeresebb évét zárta idén" - értékelt Gajdos László.

Vörös varik a Nyíregyházi Állatparkban


Az igazgató az MTI kérdésére elmondta: az évek alatt a nyíregyházi állatkert bebizonyította, hogy vidéken is lehet jó és látványos állatkertet működtetni. Részben a nyíregyházi "úttörő" példát látva Szegeden, Pécsen és Veszprémben is elindultak az állatkerti fejlesztések, amelyek jobb körülményeket és nagyobb teret biztosítanak az állatoknak, ezzel együtt növelik az állatkertek vonzerejét.

Kis panda érkezett a Nyíregyházi Állatparkba


Gajdos László hangsúlyozta, hogy a Nyíregyházi Állatpark évek óta nemcsak nyereségesen működik, hanem az országban egyedüliként eltartja magát, a fejlesztésekhez azonban az önkormányzat és az uniós pályázatok segítségére van szüksége.

"A jövő évtől sokat várunk, reményeink szerint a most átadott Viktória-ház és a húsvétkor felavatásra kerülő Andok ösvénye sok vendéget vonz majd" - fűzte hozzá Gajdos László.

Katták születtek a Nyíregyházi Állatparkban


Katták születtek a Nyíregyházi Állatparkban