Mága Zoltán Bécsben is ad újévi koncertet

Budapest után Bécsben is ad újévi koncertet Mága Zoltán, aki az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy újabb hagyományt teremtve szeretné hirdetni a magyar zenei kultúrát és a zene határtalanságát az operett fővárosában.

A hegedűművész január 4-én lép színpadra a Wiener Konzerthausban. A gálaesten fellép Saimir Pirgu albán tenor, Valentina Nafornita moldovai szoprán, valamint Natalia Ushakova orosz-osztrák operacsillag. Az albán tenor és a moldovai szoprán előadó Mága Zoltán budapesti újévi koncertjén is szerepel.

Több meglepetés vendég is lesz Bécsben, közreműködik a Primarius Szimfonikus Zenekar Silló István vezényletével. "A műsoron Verdi, Vivaldi, Brahms, Puccini, Sarasate, Johann Strauss, Erkel Ferenc, Kálmán Imre és Lehár Ferenc legismertebb és legszebb művei szerepelnek" - mondta Mága Zoltán.

Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész újévi koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2014. január 1-jén. MTI Fotó: Kovács Attila

Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész újévi koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2014. január 1-jén.
MTI Fotó: Kovács Attila



A budapesti újévi koncertről a hegedűművész elmondta, hogy "öt kontinens találkozik az Aréna színpadán". Amerikából érkezik Ann Malcolm dzsesszdíva, a mainstream és a modern dzsessz elismert képviselője. Kuriózumnak ígérkezik Oh Ahmi produkciója, aki Ázsiát képviseli: a dél-koreai crossover csellista, aki nagy sikerrel szerepelt már Nagy-Britanniában, Argentínában vagy éppen Mexikóban.

Ausztrália képviseletében Siobhan Stagg lírai koloratúrszoprán, Afrikából pedig a Chalaban,az afro-arab zene első számú képviselője érkezik az Aréna színpadára. Az albán lírai tenor és a moldovai szoprán mellett a kor egyik legnagyobb hegedűművészeként méltatta Mága Zoltán az orosz Zahar Bront, aki szintén Európát képviseli majd a gálaesten.
"A hangulat és a lenyűgöző látványvilág most is garantált lesz. A közös koccintás sem marad el és a közönség tagjai közül valaki vadonatúj autóval térhet haza" - fogalmazott a Prima Primissima díjas művész. "Mindig fontosnak tartottam, hogy a legkiválóbb magyar előadók is szerepet kapjanak az újévi koncerten, ezért a meglepetések között Kiss B. Attila Kossuth-díjas tenor előadásában hangzik majd el Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a Hazám, hazám ária" - tette hozzá, megjegyezve, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész és Sebestyén Ernő hegedűművész is részese lesz a grandiózus gálaműsornak.

A jótékonykodás fontosságáról elmondta, hogy minden évben több nagyobb és még több kisebb jótékonysági koncertet tart egy-egy meghatározott cél érdekében, karitatív tevékenységeinek azonban alig 10 százalékát hozza nyilvánosságra.

"Nem azért jótékonykodok, hogy ezzel kérkedjek. Ha egy akcióm nyilvánosságra kerül, annak az az oka, hogy szélesebb összefogásra sarkalljam az embereket" - fogalmazott. Annyit elárult, hogy a Máltai Szeretetszolgálatot, az Ökomenikus Segélyszervezetet, a Baptista Szeretetszolgálatot és a Magyar Vöröskeresztet is támogatja, emellett kórházakat, köztük a Tűzoltó utcai gyermekklinikát, a Heim Pál Gyermekkórházat és a Bethesda kórházat is segíti, valamint hátrányos helyzetű gyerekeket támogat.

Felidézte, hogy év elején megnyitották, most pedig lezárják a vészkorszak valamennyi áldozatára való emlékezés évét, "elutasítva a rasszizmust, az antiszemitizmust, és az erőszak, a kirekesztés és a megbélyegzés minden formáját".

"Azt vallom: mindegy, hogy kinek milyen a bőrszíne, származása, ha becsületesen dolgozik és tanul, akkor ugyanolyan eséllyel indulhat és megbecsült tagja lehet a magyar társadalomnak. A tehetséges tanulóknak ösztöndíjat biztosítok, támogatom a tanulni vágyó gyerekeket. Zenét tanuló fiataloknak külön ösztöndíjat adok, hangszervásárlásokkal segítem fejlődésüket" - jegyezte meg. Minden nagyobb rendezvényén szót emel a rasszizmus és a kirekesztés ellen, támogatja a fiatal roma értelmiségi generáció kialakulását - fűzte hozzá.

A 2014-es évre visszatekintve elmondta: háromszor koncertezett az Egyesült Államokban, az év elején Las Vegasban és Los Angelesben, októberben New Yorkban, a Carnegie Hallban, majd decemberben ismét Los Angelesben, Hollywoodban. Világsztárokkal, mozicsillagokkal szerepelhetett egy színpadon. Kiemelte legutóbbi szereplését, amikor David Foster tizenhatszoros Grammy-díjas művésszel és az amerikai sztár zenészbarátaival játszhatott együtt a Dolby Theatre-ben.

Megjegyezte: a világhírű zenész-producer világszínvonalú, ördögi mesterhegedűsnek nevezte őt.
"Nagy sikerű koncertet adtam Kanadában, Szöulban, Bécsben, valamint Erdély és Felvidék városaiban" - fogalmazott, kiemelve, hogy Erdélyben különösen szeret színpadra lépni. "Mindig nagy szeretettel fogadnak, koncertjeim telt ház előtt zajlanak. Bizonyítottuk, az érzelmekben, a szeretetben, az összetartozás érzésében nincsenek határok a magyarok között. Nem titkolom, hogy az erdélyieket tekintem a magyar kultúra igazi őrzőinek" - tette hozzá.

Mága Zoltán 2015-ben folytatja világkörüli turnéját, egy nagyobb amerikai turné során tíz államban ad koncertet. "A legnagyobb amerikai közszolgálati csatorna, a PBS pedig jövőre vetíti a Pesti Vigadóban rögzített gálaműsoromat, amely Magyarország legszebb tájait is bemutatja" - emlékeztetett. India, Japán, Dél-Korea, Anglia is szerepel a programban és tárgyalásokat folytat a sydneyi operaházzal is egy ottani fellépésről. Tervei között van Kanada és Brazília, valamint Mexikó is. Emellett Magyarországon, Erdélyben és a Felvidéken is találkozhat Mága Zoltánnal a közönség.