Gyorsabban nő a középhőmérséklet Finnországban, mint máshol

A finn meteorológiai intézet bejelentése szerint majdnem kétszer olyan gyorsan nőtt az éves középhőmérséklet Finnországban, mint átlagosan a világ többi részén.

"Az elmúlt 166 évben Finnország középhőmérséklete több mint két fokkal emelkedett, ez majdnem kétszerese a globális átlagnak" - írta közleményében a finn meteorológiai intézet, amely jelentését a Kelet-finnországi Egyetem kutatására alapozta.

A kutatás alapján a hőmérséklet 1847 és 2013 között évtizedenként 0,14 Celsius-fokkal növekedett. Az eredmények "egybevágnak azzal az elképzeléssel, hogy a magasabb szélességi fokokon erősebb a felmelegedés". A globális hőmérséklet 0,74 Celsius-fokot emelkedik évszázadonként.

"A legjelentősebb növekedést november, december és január hónapokban tapasztaltuk. A tavaszi hónapokban szintén nagyobb volt a felmelegedés az éves átlagnál" - idézte a közlemény Ari Laaksonennek, a kutatás vezetőjének a szavait. A változások szabad szemmel is jól láthatók: a finn tavak később fagynak be télen, a fák előbb virágoznak tavasszal.