Damaszkusz hozzájárult, hogy a WHO gyógyszereket szállítson Aleppóba

A damaszkuszi kormány hozzájárult, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) orvosi eszközöket és gyógyszereket szállítson az észak-szíriai Aleppó város bizonyos zónáiba, valamint két másik, főváros közeli térségbe - közölte hétfőn a WHO.

"Minden engedélyt megkaptunk, készen állunk az indulásra" - mondta el Elizabeth Hoff, az ENSZ-ügynökség szíriai képviselője. Hoff úgy fogalmazott, hogy "nagy előrelépésről" van szó, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a biztonsági helyzettől is függ a szállítmány útnak indítása.

A szíriai kormány ahhoz járult hozzá, hogy krónikus betegek számára szükséges gyógyszereket, oltóanyagokat, intravénás oldatokat és sebészeti eszközöket szállítsanak Aleppó, továbbá a Damaszkusz közeli Muadamíja és Gúta tartomány lázadók által ellenőrzött övezeteibe.

Elizabeth Hoff a francia hírügynökségnek nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy Aleppóba már a jövő héten útnak indíthatják első teherautó-konvojukat, a többi térségbe pedig a következő hetekben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt héten egy évvel meghosszabbította hozzájárulását ahhoz, hogy világszervezet konvojai átlépjék a szíriai határt, és segélyt szállítsanak több száz ezer civilnek, elsősorban a lázadók kezén lévő térségekbe.

A 15 tagú testület egyúttal emlékeztetett arra, hogy több mint 12 millió szíriainak van szüksége sürgős segítségre, mintegy 7,6 millió az országon belüli menekültek száma, és 220 ezren élnek a kormányerők vagy a lázadók által ostromlott településeken.

A WHO képviselője szerint azonban szeptember óta alig néhány segélyszállító kamionjuk léphette át a szíriai határt.