Százezer ember "genetikai térképét" készítik el Angliában

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kezdeményezésére százezer ember teljes "genetikai térképét" készítik el a következő három évben.

A program a daganatképződés és a ritka genetikai kórképek mechanizmusának jobb megismerését, valamint új diagnosztikai tesztek és gyógyszerek kifejlesztését célozza.

A projekt keretében Nagy-Britanniában 11 genomikai orvosi központot hoznak létre - olvasható a BBC News hírei között. A rákos megbetegedések esetében a legfőbb feladat olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek a daganatképződést megindító génmutációt veszik célba. Korábbi DNS-vizsgálatok ugyanis bebizonyították, hogy mennyire különbözőek lehetnek a tumorok. Így például a mellrák esetében nem egyetlen kórképről van szó, hanem legalább tíz különböző betegségről, amelyek mindegyikét más és más génmutáció vált ki, mások a túlélési esélyek, s más terápiát igényelnek.

A genetikai kutatásoknak köszönhetően fejlesztették ki a Herceptin nevű készítményt, amelyet célzottan adnak egy bizonyos génmutáció okozta emlődaganatféleségnél. A programba tizenötezer olyan családot is bevonnak, amelyekben ritka genetikai betegségek fordultak elő. Egyes ilyen kórképekben ugyan kevés beteg szenved, ám összességükben a lakosság jelentős részét érintik.

A százezer betegről nyert genetikai információt elérhetővé teszik a gyógyszergyártó cégek és a kutatók számára, hogy kifejleszthessék a 21. század készítményeit. "Az eddig rejtett genetikai titkokra derítünk fényt, a kutatások pedig az egész emberiség javát szolgálják" - hangsúlyozta a projekt kapcsán az NHS orvosigazgatója, Bruce Keogh professzor.