Szakértő: Értelmetlenül hősködött a bankrablót lebuktató nő

Bár sikerült elfogni az elmúlt évek egyik legkeresettebb sorozatrablóját, de a vagyonvédelmi kamara elnöke így utólag is „értelmetlen hősködésnek tartja”, hogy egy középkorú nő letépte a fegyveres bankrabló maszkját egy miskolci takarékban. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint életveszélyes volt, amit csinált.

A miskolci takarékszövetkezet biztonsági kamerájának felvételén jól látszik, hogy egy nő odamegy a már éppen távozni készülő bankrablóhoz, és el akarja venni tőle a pénzzel teli reklámtáskát. Dulakodni kezdtek, közben elsült a rabló fegyvere is, a nőnek azonban sikerült letépnie a maszkot róla. A menekülő férfiről egy biztonsági kamera fényképet készített, ez alapján fogták el.

A rendőrség és a takarékszövetkezet megjutalmazta a bátor nőt, a szakmai kamara szerint azonban hiba volt szembeszállni a fegyveres rablóval, mert ez könnyen az életébe kerülhetett volna.

Nem hősökre van szükség, hanem arra, hogy megmentsük az emberéleteket. Ez jól sült el, az eredmény jól minősíti a cselekményt, de lehetett volna tragédia, és nincs az a pénz, amiért megérte volna, hogy egy ügyfél az életét kockáztassa – hangsúlyozta Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke.

Végh József kriminálpszichológus szerint a nőnek szerencséje volt, mert a rabló nem akart embert ölni.

Életvitelszerűen ebből akart megélni, jól tervezetten követett el bűncselekményt, és bízott abban, hogy nem bukik majd ezzel meg – mutatott rá Végh József.

Elfogása után a budapesti férfi beismerő vallomást tett, amivel a rendőröket is meglepte. Elmondta, hogy hat év alatt 23 pénzintézetet fosztott ki 17 vidéki és hat fővárosi helyszínen. Volt, amikor zsákmány nélkül kellett elmenekülnie, de többnyire sikeres rablásokat hajtott végre azzal a fegyverrel, amelyet öt éve egy bank biztonsági őrétől vett el. A rablónak nincs jogosítványa, ezért többnyire tömegközlekedési eszközökkel utazott a helyszínekre.

Vonattal, illetve busszal utazott. Sőt olyan eset is előfordult, amikor a saját kerékpárját vitte magával azért, hogy a helyszín közvetlen közeléből azzal meneküljön el – közölte Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Huszonhárom fegyveres támadásával a férfi megközelítette, de nem érte utol a „viszkis rablóként” ismertté vált Ambrus Attilát, aki 1993 és 1999 között 27 fegyveres rablást hajtott végre Budapesten és környékén. A „viszkis rablót” 2002-ben jogerősen 17 év fegyházra ítélte a bíróság. Kedvezménnyel, 2012-ben szabadult.

Kapcsolódó tartalom