Robbantás egy nigériai buszpályaudvaron - sok halott

Legalább húsz emberrel végzett egy pokolgépes robbantás egy buszpályaudvaron Nigéria északkeleti részén hétfőn - közölték biztonsági források.

Az első hírek még 15 halottról szóltak. A tájékoztatás szerint a húsz halálos áldozat mellett huszonegy sebesültje van a Gombe városban elkövetett merényletnek. Azt egyelőre nem tudni, hogy öngyilkos robbantás történt-e.

Eddig egyetlen csoport sem vállalta magára a támadást, megfigyelők szerint azonban a Boko Haram nigériai iszlamista milícia állhat a merénylet hátterében.

Ugyancsak hétfőn az északkelet-nigériai Bauchi államban is elkövettek egy merényletet. A tettesek egy forgalmas piacon hoztak működésbe egy pokolgépet egy rendőrőrs közelében. A detonáció következtében legalább tizenöt ember meghalt.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakost öltek meg az év eleje óta.

A szervezet áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A Chibokból elrabolt lányok közül több mint kétszázan továbbra is a szervezet fogságában vannak.