Pesszimistábbak a kínai bankárok és vállalkozók

A kínai központi bank (PBOC) hétfőn közzétett felmérése szerint romlik az üzleti hangulat a kínai bankárok és befektetők körében. A felmérés szerint a bankárok a monetáris politika további enyhítésére számítanak.

A PBOC negyedik negyedéves felmérésében a megkérdezett bankárok 48,8 százaléka mondta, hogy lassul a kínai gazdasági növekedés. Ez 6 százalékponttal magasabb arány, mint a harmadik negyedévben.

A harmadik negyedévről a negyedik negyedévre nőtt azon bankárok száma, akik szerint megfelelően laza a központi bank monetáris politikája. Ugyanakkor a gazdasági növekedés lassulása miatt a válaszadók szerint csökkent az új hitelek iránti érdeklődés az országban, és többen további monetáris élénkítésre számítanak jövőre.

A harmadik negyedévben éves bázison 7,3 százalékkal nőtt a kínai bruttó hazai termék, míg a második negyedévben 7,5 százalékkal.

A kínai vállalkozók hangulatát mérő mutató 61 százalékon állt a negyedik negyedévben, 2,6 százalékponttal alacsonyabban, mint a harmadik negyedévben. A vállalkozók szerint gyengült a belföldi és a külföldi kereslet is, és olcsóbbak lettek a nyersanyagok és a késztermékek is.