Már 1200-an termesztenek legálisan marihuánát

Uruguayban idén májusban törvényessé tették ezt a kábítószerfajtát.

Már 1200-an fogtak bele marihuána termesztésbe Uruguayban, amióta idén májusban törvényessé tették ezt a kábítószerfajtát a dél-amerikai országban - közölte Julio Calzada, az országos kábítószerügyi hivatal (JND) főtitkára hétfőn Montevideóban.

A főtitkár összegzése szerint emellett az elmúlt hónapokban létrejött 500 bejegyzett "kannabisz klub" is. (Ezek fogyasztói közösségek, amelyeknek legfeljebb 45 tagja és összesen 99 tő marihuána növénye lehet.)

A kábítószerügyi hivatal mindemellett arra számít, hogy a többség nem termelni, hanem vásárolni fogja a kannabiszt. A tervek szerint patikában lehet majd hozzájutni, havonta fejenként 40 grammhoz kevesebb mint egy dollárért, de egyelőre még dolgoznak ennek a szabályain - mondta Julio Calzada, hozzátéve, hogy a marihuána gyógyszertári forgalmazásának engedélyezéséről továbbra is vita van.

A gyógyszertári forgalmazáshoz szükséges marihuána-mennyiség megtermelésére pályázatot írtak ki, a beérkezett tizenegy ajánlatot még értékelik. Legfeljebb hat engedélyt adnak ki. A számítások szerint a 3,3 millió lakosú országban évente 18-22 tonna marihuána fogy majd, amiből az következik, hogy 10 hektárnál nagyobb termesztési területre nem lesz szükség a kereslet kielégítésére.

Uruguayban az állampolgárok és a külföldi nemzetiségű állandó lakosok vállalkozhatnak marihuána termesztésre és fejenként hat növény nevelésére kérhetnek engedélyt, amelyet a postahivatalokban lehet igényelni. A saját fogyasztásra termelők összesen 480 grammnyi "füvet" használhatnak fel évente.

A dél-amerikai ország lett az első a világon, ahol a teljes marihuána-előállítási és -értékesítési lánc törvényessé vált. A legalizálást kezdeményező José Mujica, korábbi államfő szerint a cél elsősorban a drogkereskedelemből élők elleni fellépés, de hívei szerint segíthet a kemény drogot fogyasztók számának csökkentésében is. A szabályozást ugyanakkor bírálta az ellenzék, számos egészségügyi szakember és a gyógyszer-kereskedelmi ágazat.

A kábítószerügyi hivatal főtitkára felidézte Tabaré Vázquez uruguayi elnök néhány nappal ezelőtti nyilatkozatát, amelyben azt mondta: tartják magukat a kannabiszt legalizáló törvényhez, amelyet még az előző államfő írt alá, de figyelemmel kísérik az alkalmazását és ha kell, változtatni fognak rajta.

Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Hivatala (INCB) aggodalommal figyeli a marihuána rekreációs célra való engedélyezését az amerikai kontinensen. Álláspontja szerint az ilyen legalizálás ellentétes az 1961-es Egységes Kábítószer Egyezmény rendelkezéseivel. Az egyezmény - amelynek Uruguay is részese - kizárólag orvosi és tudományos célokra engedélyezi a kannabisz használatát.