Két és fél milliárdot kap Székesfehérvár a börgöndi reptér megvásárlására

Aláírta a börgöndi repülőtér megvásárlásához szükséges állami támogatásról szóló megállapodást Székesfehérvár polgármestere - közölte a város önkormányzati kommunikációs központja az MTI-vel.

A közlemény szerint Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott: nagyon régi probléma oldódhat meg azzal, hogy a kormány 2 milliárd 550 millió forinttal támogatja az értékes terület megvételét. A városnak napokon belül rendelkezésére állhat majd a fedezet ahhoz, hogy előreláthatólag 2015 januárjában megvásárolhassa a börgöndi repteret és a hozzá tartozó ipari parkot - emelte ki a polgármester.

Székesfehérvár önkormányzata 2012 októberében döntött úgy, hogy visszakéri a börgöndi repülőtér területét a befektető cégtől, a Biggeorge's-NV Zrt.-től, mert évek óta nem történt érdemi előrelépés a repülőtér ügyében. A városi közgyűlés ugyanabban az évben, december 21-én mondta ki, hogy a befektető szerződést szegett.

Tavaly szeptemberben Cser-Palkovics András bejelentette: Székesfehérvár önkormányzata és a befektető szóbeli megállapodása értelmében a börgöndi repülőtér visszakerülhet a város tulajdonába, a vele szomszédos ipari parkot pedig a két fél közösen fejlesztheti.

Idén augusztusban a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány "egyes székesfehérvári stratégiai jelentőségű vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba kerülése érdekében" nyújt a támogatást.