Hétszáz katonát küld Kína Dél-Szudánba

Először vesz részt ENSZ-békefenntartó műveletben Kína gyalogos zászlóaljjal, a kelet-ázsiai ország a polgárháborúba süllyedt Dél-Szudánba küld hétszáz fegyverest - számolt be róla hétfőn a kínai állami média.

A Hszinhua hivatalos hírügynökség közölte, hogy 180 katona a következő hónapban érkezik meg az afrikai országba, és a zászlóalj többi tagja márciusban követi őket. Hivatalos források szerint a zászlóaljat pilóta nélküli repülőgépekkel, páncélozott gyalogsági szállító járművekkel, páncéltörő rakétákkal, aknavetőkkel és egyéb fegyverekkel látták el.

A kínai békefenntartók korábban főleg a szállítmányozás területén tevékenykedtek vagy egészségügyi szolgálatot, mérnöki munkát láttak el, esetleg biztonsági őrként dolgoztak.

A hírügynökség adatai szerint világszerte mintegy kétezer kínai békefenntartó állomásozik a nagyobb válsággócok területén.

Dél-Szudán 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól, hosszú, konfliktusokkal teli időszakot követően. A fiatal országban tavaly december közepe óta polgárháború dúl. Az eredetileg elnöki gárdisták között kitört összecsapások etnikai alapú erőszakba torkolltak és az egész országra kiterjedtek. A konfliktusban ezrek haltak meg és 180 ezren menekültek el otthonukból.