Hétmillió euróért árulják Po Hszi-laj bukott csungkingi pártvezér franciaországi nyaralóját

Csaknem hétmillió euróért (2,2 milliárd forintért) kínálják eladásra az egykor Kína lehetséges következő elnökei között emlegetett, de korrupció miatt bebörtönzött Po Hszi-laj volt csungkingi pártvezér franciaországi villáját - közli a hétfői kínai sajtó.

A 400 négyzetméteres, öt hálószobás rezidencia a dél-franciaországi Cannes legexkluzívabb üdülőövezetében található. A hegyoldalba épült nyaraló a Földközi-tengerre néz, kül- és beltéri úszómedencével, többszintes garázzsal és egy négyezer négyzetméteres kerttel is rendelkezik - derül ki a Fine&Country ingatlanügynökség leírásából.

A Global Times kínai lap értesülései szerint a környék házainak átlagos négyzetméterára 6 ezer euró körül alakul, Po egykori villáját 6,95 millió euróért kínálják vételre.

A többek közt kenőpénzek elfogadása, korrupció és házasságtörés miatt életfogytiglani börtönbüntetését töltő volt csunkingi pártvezér villáját a pekingi hatóságok a tavalyi perben elkobzásra ítélték, az ugyanakkor jogilag nem a Po család tulajdonát képezi. A nyaralót Po Hszi-lajnak a Neil Heywood brit üzletember meggyilkolásáért szintén életfogytig tartó büntetését töltő felesége, Ku Kaj-laj nevében 2001-ben egy családhoz közel álló üzletember, Hszü Ming vásárolta meg, s Ku asszonynak segítve egy ideig maga Heywood kezelte. A villát fenntartó cég jogi képviselője a hivatalos dokumentumok szerint Csiang Fong Dolby, egy Kína-szerte ismert volt televíziós műsorvezető. A 2013-as tárgyaláson a villát Po Hszi-laj "fényűző életmódjának" bemutatásául használták, a volt párttitkár ellenben mindvégig tagadta, hogy tudott a tulajdon létezéséről.

Po Hszi-lajt 2013 őszén ítélték életfogytiglani börtönre, fellebbezését két hónappal később elutasították. Bebörtönzését a kínai közbeszéd az elmúlt évek legnagyobb politikai bukásaként említi, korábban a nagy befolyású politikust Kína lehetséges következő elnökei között emlegették.