Először lesz női vezetője az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiának

Több mint kétszázéves történetében első ízben női vezetője lesz az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiának, miután a jelenlegi "állandó titkár", Peter Englund történész és író május végén megválik tisztségétől, utódja pedig Sara Danius esztétika- és irodalomprofesszor lesz.

Englund a 18 tagú - a királyi akadémiák sorába tartozó - testület évzáró közgyűlésén jelentette be lemondását posztjáról, amelyet 2009 óta töltött be.

Leendő utódja, az 52 éves Sara Danius a hatodik nőként 2013-ban, Knut Ahnlund halála után került be az irodalmi Nobel-díjról döntő testületbe. Ő lesz az első nő a III. Gusztáv király által 1786-ban a svéd nyelv és irodalom ápolására alapított, hagyományosan férfiak uralta Svéd Akadémia élén.

"Meggyőződésem, hogy jobban fogja végezni a munkáját, mint én" - mondta utódjáról a leköszönő Englund.

Sara Danius a Södertörn Egyetem esztétikaprofesszora, de irodalomtudományt is tanít az Uppsalai Egyetemen. Eddigi pályafutása során főleg Marcel Proust, James Joyce és Thomas Mann munkásságában mélyült el, de kedveli a szakácskönyveket, a kerámia- és az üvegművészetet is. Fiatalon krupiéként dolgozott egy stockholmi kaszinóban, majd több svéd lapba írt irodalomkritikákat.

A svéd rádió szerint az irodalmi Nobel-díj zsűrijének leendő elnöke mellrákkal küzd.

Egyéb teendői mellett a Svéd Akadémia állandó titkárának feladata bejelenteni minden évben az irodalmi Nobel-díj győztesét.

A testület maga választja meg tagjait, a tagság életre szól. A szombati közgyűlésen, amelyen a királyi család tagjai is jelen voltak, új tagként beiktatták a 2013 októberében elhalálozott Ulf Linde zene- és műkritikus helyére a már korábban megválasztott 59 éves Klas Östergren írót, műfordító, forgatókönyvírót.