Bíróság elé áll Krisztina spanyol hercegnő

Két rendbeli adócsalás vádjával bíróság elé kell állnia Krisztina spanyol hercegnőnek - közölte hétfőn a Palma de Mallorca-i felsőbíróság.

VI. Fülöp uralkodó nővérével szemben évekig zajlott nyomozás a korrupciós ügyben, amelynek elsőrendű vádlottja az infánsnő férje, Inaki Urdangarin. Őt az ügyészség egyebek mellett közokirat-hamisítással, adócsalással és pénzmosással vádolja.

A királyi család tekintélyét megtépázó ügy 2011-ben robbant ki, amikor a hatóságok az egykori kézilabdás olimpikon Urdangarint meggyanúsították, hogy a Nóos nonprofit alapítvány elnökeként évek során összesen 6,1 millió euró (1 milliárd 865 millió forint) közpénzt sikkasztott el. Urdangarinra december elején 19 és fél éves börtönt és 3,5 millió eurós pénzbüntetést kért az ügyészség.

Egy Palma de Mallorca-i bíróság júniusban úgy döntött, hogy pénzmosás és adócsalás vádpontjában per indulhat Krisztina hercegnő ellen is. A fellebbezés hatására később ejtették a pénzmosás elleni vádat, de az adócsalásét fenntartották.

Az ügyészség december elején azonban közölte, hogy ez a vád nincs kellőképpen megalapozva, ezért nem kell börtönbüntetést kérni rá. Az ügyészség indítványozta, hogy az infánsnő fizessen vissza a spanyol államnak 587 ezer eurót (180 millió forint), mivel férje tevékenysége révén ennyi haszonra tett szert. A hercegnő az ügyvédjén keresztül jelezte, hogy haladéktalanul kifizeti a kért összeget, de a múlt héten arról szóltak a hírek, hogy az ügyvéd tévedésből rossz bankszámlára utalta át a pénzt.

A Palma de Mallorca-i felsőbíróság hétfői ítéletével mindenesetre ellentmondott az ügyészség előterjesztésének, és pert rendelt el a hercegnő ügyében. Az eljárás során összesen 17 vádlott áll majd bíróság elé.