Az afgán hadsereg is offenzívát indított a pakisztáni határ közelében

Az afgán hadsereg offenzívát indított a tálibok ellen a pakisztáni határ közelében fekvő Kunar tartományban - jelentette be a kabuli kormány hétfőn, néhány nappal azután, hogy az iszlamista fegyveresek 149 embert - közöttük 133 iskolást - mészároltak le a pakisztáni Pesavarban.

A fegyveres erők szóvivője arról számolt be, hogy a szélsőségesek elleni műveletben a rendőrség is részt vesz. A hadsereg helikopterei a szárazföldi műveletekkel párhuzamosan a tálibok rejtekhelyeit bombázzák. A kormányerőknek eddig huszonegy lázadóval sikerült végezniük.

Az offenzíva célja a lázadók kiűzése a térségből és a kormányzati ellenőrzés megszilárdítása. Helyi források szerint a tálibok az elmúlt tíz nap során hevesen támadták a Kunar tartománybeli falvakat. "A fegyveresek hidakat robbantottak fel és taposóaknákat helyeztek el a körzetben. A kormányt támogató milíciák felvették a harcot a tálibokkal, azonban nincsenek megfelelő fegyvereik és élelemnek is híján vannak" - mondta egy helyi elöljáró, aki szerint az előző héten több mint harminc katona és rendőr vesztette életét az összecsapások következtében.

A Tehrik-e Talibán Pakisztán (TTP) tálib ernyőszervezet által végrehajtott pesavari támadás másnapján Asraf Gáni afgán elnök és Rahel Sarif tábornok, a pakisztáni hadsereg parancsnoka abban állapodtak meg, hogy együtt veszik fel a harcot a terrorizmus ellen. A pakisztáni biztonsági erők már az elmúlt napokban fokozták offenzívájukat a tálib szélsőségesek ellen.

Szakértők szerint a délkelet-afganisztáni tartomány a pakisztáni tálibok egyik legfőbb búvóhelyének számít. Az iszlamista csoport fellegvárai a két ország határa mentén húzódó hegyvidéken találhatók.

Az afgán fővárosban és az ország más részein a külföldi katonák december végi kivonásának közeledtével megnőtt a táliboknak tulajdonított merényletek száma: szombaton ez volt a harmadik.

A NATO harci küldetése a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás után több mint 13 évvel, december 31-én ér véget. A 2010-ben még 130 ezer fős szövetséges kontinensből mindössze 13 ezer katonát hagynak Afganisztánban január 1-jétől, amikor kezdetét veszi az afgán fegyveres erőket főleg kiképzéssel, tanácsadással és támogatással segítő, Resolute Support (Eltökélt Támogatás) elnevezésű művelet.