ÁNTSZ: az egészségügyi szolgáltatók ügyeleti rend szerint működnek karácsonykor

A karácsonyi ünnepek alatt, illetve az azt követő munkaszüneti napokon az ügyeleti rend szerint biztosítják a sürgős esetek ellátását az egészségügyi szolgáltatók. A gyógyszertárak is ügyeleti rendben működnek - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az MTI-t.

A háziorvosi és fogorvosi, valamint a fekvőbeteg-ellátásban az ügyeletet ellátó helyek a szokásos ünnepnapi rendnek megfelelően fogadják a sürgősségi ellátásra szorulókat.

Közölték: a gyógyszertárak esetében december 24-én a szombati napra vonatkozó nyitva tartási rend lesz érvényben, de többnyire rövidített munkarendben. December 25-én és 26-án a gyógyszertárak a működési engedélyükben rögzített, munkaszüneti napra vonatkozó előírásoknak megfelelően látnak el ügyeleti, készenléti szolgálatot. December 27-én szombaton, valamint 28-án vasárnap a szokásos rend szerint működnek azok a gyógyszertárak, amelyek hétvégi napokon egyébként is nyitva tartanak, ilyenek például a bevásárlóközpontokban működő patikák.

A gyógyszertárak bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a nyitva tartási rendet, elérhetőséget, valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó, vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, illetve a készenlét kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát is - írták.

A közlemény kitér továbbá arra, hogy az év minden napján 24 órában működő Egészségügyi Toxikológiai Szolgálat a munkaszüneti napokon is hívható, ha mérgezés gyanúja merül fel. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata a 06 80 20 11 99 ingyenes, zöld számon érhető el, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.