A lengyelek az ukrajnai események dacára biztonságban érzik magukat

Az ukrán válság ellenére a lengyelek döntő többsége biztonságban érzi magát, és jobban tart a negatív belpolitikai és társadalmi jelenségektől, mint a külső fenyegetéstől, amelyet számukra évek óta Oroszország testesít meg - derült ki a lengyel nemzetbiztonsági hivatal megrendelésére készített, hétfőn közzétett közvélemény-kutatásból.

A felmérést végző lengyel statisztikai hivatal (CBOS) rámutatott: jelenleg többen érzik úgy, hogy Lengyelország biztonságos állam, mint az 1980-as évek vége óta bármikor. A megkérdezettek 77 százaléka gondolta úgy, hogy Lengyelországban biztonságban lehet élni, míg az év elején közzétett hasonló felmérésben a lengyelek 70 százaléka vélekedett így.

A külpolitikai helyzet a legtöbbeket az energiabiztonság miatt nyugtalanítja: 29 százaléknyian tartanak az energia- és gázellátás szünetelésétől, a megkérdezettek 24 százaléka a konfliktusövezetekből való tömeges bevándorlástól fél.

Ezzel szemben mindössze 19 százalékuk tartotta reálisnak, hogy Európában háború törhet ki. Csupán 16 százalékuk tart egy Lengyelország elleni fegyveres támadástól, 9 százalékuk tartja elképzelhetőnek a nukleáris csapást. Országuk területi integritását a megkérdezettek 5 százaléka félti, miközben 26 százalékuk szerint veszélyben van Lengyelország függetlensége, a 1990-es évek vége óta folyamatosan Oroszország veszélyezteti a leginkább a lengyelek szemében.

A legfontosabb biztonsági tényező a legtöbb lengyel megítélésében (92 százalék) egy korszerű hadsereg lenne, de fontos a NATO-tagság is, amelynek a megkérdezettek 88 százaléka tulajdonít döntő szerepet.

A megkérdezettek több mint fele úgy látja, Lengyelország nincs felkészülve a lehetséges veszélyek - az energiaellátás szünetelése, hagyományos háború - kezelésére. A NATO-beli együttműködés támogatottságának ellenére a lengyelek 72 százaléka ellenzi, hogy Lengyelország területére atomfegyvert telepítsenek.

A legnagyobb fenyegetettséget a lengyelek 51 százaléka nem a külső veszélyekben, hanem az utóbbi években észlelt demográfiai válságban, 48 százaléka pedig a - megítélésük szerint - mélyülő szegénységben és rossz életkörülményekben látja.