Tömegek lepték el a boltokat aranyvasárnap

Az aranyvasárnap a kereskedők szerint a legtöbb üzletben úgy telt, ahogy az a nagy könyvekben meg van írva: vásárló és nézelődő tömeg lepte el a boltokat.

Zsúfolásig megteltek a budapesti bevásárlóközpontok aranyvasárnap. Sokan hagyták az utolsó napokra a karácsonyi ajándékok megvásárlását.

Minden karácsonykor népszerűek a műszaki cikkek. Nemcsak háztartási gépekből fogy ilyenkor sok, de számítástechnikai eszközöket vagy okostévéket is szívesen vesznek a vásárlók ajándékba.
Vannak visszatérő termékek, amelyek folyamatos érdeklődésre tartanak számot az ünnepek előtt, mint a kisháztartási gépek vagy a számítástechnikai eszközök. Ezek mellett jelentek meg újabban például az okostévék is.

A tapasztalatok szerint aranyvasárnap a legnagyobb a forgalom az áruházakban és bevásárlóközpontokban. Ilyenkor három és félszer annyian mennek vásárolni, mint egy átlagos napon.

Az elmúlt napok adatai alapján arra lehet következtetni, hogy a vásárlók több pénzt költenek, mint egy évvel korábban. A számítások szerint hatvan-hetvenmilliárd forintot adnak ki ajándékokra, hetven-nyolcvanmilliárd forintot pedig élelmiszerekre. A karácsonyi ünnepekre tehát összesen százhatvan-százhetven milliárd forintot költ a lakosság.




Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ennek alapján arra lehet következtetni, hogy a teljes áruházi költés decemberben elérheti a 785 milliárd forintot. Vámos György elmondta, hogy a vállalkozások eddigi beszámolói szerint egyértelmű, hogy a kereskedelem mérlegét az idei decemberi költekezés felfelé fogja húzni. Hozzátette, hogy a korábbi három-négy százalékos decemberi növekedés helyett ma már ennél nagyobb mértékű forgalombővüléssel is lehet számolni.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a két ünnep között ismét nagy lesz a forgalom a boltokban. Sokan ugyanis ilyenkor viszik vissza az áruházakba az ajándékba kapott, de cserélni kívánt termékeket.