Megkezdődött a belgrádi Nemzeti Múzeum felújítása

Tizenegy év után megkezdődött a belgrádi Nemzeti Múzeum felújítása a hétvégén, a munkálatok várhatóan 2016 májusában fejeződnek be.

A szerb főváros legnagyobb múzeumát 2003. június 1-jén zárták be, miután az épület alkalmatlanná vált a műkincsek kiállítására. Ennek ellenére az épület egyes, jobb állapotban lévő szárnyaiban több időszaki kiállítást is rendeztek, csak idén például Henry Moore-, Piet Mondrian és Peter Paul Rubens-kiállítást is láthattak az érdeklődők.

2003 óta többször is bejelentette a szerb kulturális vezetés, hogy felújítják Szerbia legrégebbi múzeumát, erre azonban eddig nem került sor, a 170 éves épület pedig egyre inkább az enyészeté lett.

Az intézménynek helyet adó neoreneszánsz stílusú palota felújítási tervei ugyan már készen vannak, szombaton a munka is megkezdődött, Ivan Tasovac kulturális miniszter azonban azt egyelőre nem közölte, hogy mennyibe kerül a tatarozás.

A belgrádi Nemzeti Múzeumot 1844. május 10-én alapították az akkori szerb művelődési miniszter, Jovan Sterija Popovic kezdeményezésére. A ,,szerb múzeum" feladata a régiségek összegyűjtése és az utókor számára való megőrzése volt. A későbbi években tudományos és kutatómunkáknak is helyet adott.

Fénykorában főleg őskori és ókori gyűjteményéről volt híres, bezárása pillanatában mintegy 400 ezer felbecsülhetetlen értékű tárgyat csomagoltak be, és helyeztek el különböző belgrádi intézmények trezorjaiban, raktáraiban, pincéiben.